Učesnici “Biserne grane“ u Gradskoj kući

 

 

Kulturni centar “Mladost“ iz Futoga, i ove godine pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada, organizuje Festival nošnje, nakita i oglavlja “Biserna grana“ od 4. do 7.oktobra. Festival je po svom konceptu jedinstven u našoj zemlji, jer u fokus stavlja materijalno folklorno blago – narodne nošnje i oglavlja, a okuplja kulturno – umetnička društva nacionalnih zajednica Vojvodine, Srbije i goste iz regiona. Nosilac je EFFE etikete za 2017 – 2018. godinu, koju dodeljuje Evropska asocijacija festivala. Predstavnike organizatora i učesnike primio je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić i čestitao im na velikom doprinosu koji već 11 godina pružaju očuvanju i promociji kulturne baštine.

– Veoma nam je drago što i ovoga puta učesnici garantuju odličan program za posetioce, ali i što imamo uvažene goste iz zemalja u okruženju koji će se takođe predstaviti. Pored trajnosti i dobre posećenosti, o kvalitetu festivala Biserna grana, svedoči i priznanje Evropske asocijacije festivala, što Gradu Novom Sadu može samo da služi na ponos. “Biserna grana“ je jedinstven događaj i na najbolji način promoviše brojne nacionalne zajednice Vojvodine, Srbije i regiona, stoga će uvek imati bezrezervnu podršku Grada. Konceptom koji objedinjuje razne načine umetničkog izraza, Biserna grana savršeno se uklapa u kulturnu politiku koja nastoji da povezuje sve kulturne aktere, da sinhronizuje i kordinira brojne aktivnosti koje tako služe opštem cilju, a to je da kultura doprinese humanizaciji društva – naglasio je Rožić.

Nakon prijema u Gradskoj kući, održan je defile učesnika glavnim gradskim ulicama, a u večernjim časovima predviđeni su revija nošnji i koncert Vasilise i Serboplova u atrijumu Muzeja Grada Novog Sada. Program Festivala podrazumeva i izložbe najlepših fotografija sa ranijih Festivala kao i radova mladih umetnika, učesnika konkursa malog formata Udruženja nezavisnih umetnika Novog Sada na Trgu slobode, i izložbu “Slovačka lepota“ autora Pavela Surovog i Branislava Kokavca u Galeriji KC “Mladost“.

Prema rečima organizatora do sada je na Festivalu učestvovalo više od 100 kulturno – umetničkih društava, a ove godine pored vojvođanskih društava i društava iz naše zemlje, imali su goste iz Grčke, Makedonije, Hrvatske, Crne Gore, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine.

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*