Udala se japanska princeza Mako, ostala bez značajne finansijske pomoći

Japanska princeza MakoIzvor: Nicolas Datiche/Pool Photo via AP

Princeza Mako, nećaka japanskog cara, udala se nakon godina kontroverzi oko svoje zajednice sa verenikom Keijom Komurom, ali je i odustala od tradicionalnih obreda i značajne finansijske naknade.

Japanska televizija prikazala je Mako kako napušta Akasakinu carsku rezidenciju u Tokiju i oprašta se od porodice, klanja se roditeljima i grli sestru. Carska institucija je ranije ovog meseca pojasnila da se ceremonija venčanja, banket prijema i drugi rituali neće održati i da se paušalni iznos koji se obično daje ženama iz carske porodice, a koji iznosi 1.2 miliona evra, ne odobrava.

Nećaka cara Naruhita, koja je ovog vikenda napunila 30 godina, izgubila je svoju kraljevsku titulu kada su ona i Kei Komuro registrovali svoj brak, što je uobičajena situacija za žene iz loze, ali ona je prva u istoriji posleratnog Japana koja je uskratila odštetu.

Ćerka mlađeg brata cara Naruhita pretrpela je godine kritika i odugovlačenja oko svog plana za brak sa takođe 30-godišnjim Keijom Komurom, koji je napadnut zbog navoda da je njegova majka pozajmila novac od bivšeg verenika i da mu nije htela da mu vrati. Ova svađa, koja još uvek nije rešena, izazvala je skandal u Japanu, gde se očekuje besprekorno ponašanje članova carske porodice.

Venčanje je tada bilo odloženo, a Kei Komuro se 2018. preselio u Sjedinjene Države kako bi nastavio studije prava.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*