Udruženje pedijatara Srbije preporučilo vakcinaciju dece starije od 12 godina Fajzerovom vakcinom

(foto Piksabej)

Udruženje pedijatara Srbije saopštilo je danas da preporučuje vakcinaciju protiv korona virusa dece starije od 12 godina, imajući u vidu da novi podaci u vezi sa mutiranim sojem virusa pokazuju veću učestalost oboljevanja dece i mlađih nego do sada, kao i nešto težu kliničku sliku u toj populaciji i lakše i brže prenošenje na starije.

„Vakcinaciju treba sprovesti što pre kako bi se sprečilo masovno oboljevanje u ovoj, ali i drugim starosnim grupama, sprečili teži oblici bolesti i omogućilo normalno školovanje na jesen. Prema svim dosadašnjim ispitivanjima vakcina koja se preporučuje za ovu populaciju je Fajzer biontek jer je bezbedna, sa veoma malim brojem nuspojava, uz postignuti procenat zaštite veći nego kod starijih (preko 95 odsto)”, navodi se u saopštenju, prenosi Beta.

Udruženje pedijatara Srbije ističe da se to posebno odnosi na ugrožene kategorije, odnosno decu koja su zbog osnovne hronične bolesti, uključujući dijabetičare i gojaznu decu, u riziku za teške oblike korone.

„U vreme zabrinjavajuće rasprostranjenog nepoverenja u vakcinaciju, udruženje podseća na značaj ove efikasne, jednostavne i bezbedne procedure kojom su sačuvani milioni života, pre svega dece, od opasnih zaraznih bolesti poput morbila, dečije paralize, velikih boginja i drugih. Zahvaljujući imunizaciji, danas su gotovo eliminisane bolesti koje su nekada bile ozbiljna javno – zdravstvena pretnja i nema sumnje da je masovna vakcinacija efikasan odgovor i u borbi protiv infekcije kovid 19”, dodaje se u saopštenju Udruženja pedijatara Srbije.

 

 

IZVOR:POLITIKA

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*