UEFA zahteva da se prvenstva završe

Belgija je prva, a možda će biti i jedina zemlja koja je tokom pandemije korona virusa dobila šampiona.

Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) poslala je uputstvo nacionalnim fudbalskim savezima u kome traži da se prvenstva odigraju do kraja, odnosno da se šampioni ne proglašavaju unapred, na osnovu do sada odigranih utakmica.

Fudbalski savez Belgije odlučio je prethodnih dana da okonča ovu sezonu i da titulu šampiona dodeli Brižu, ekipi koja je trenutno prva na tabeli.

Ovakav scenario spominjao se i za druge zemlje, naročito Italiju i Španiju, koje nisu sigurne da li će do kraja maja uspeti da se izbore sa opakim virusom. Srbija već ima iskustvo iz sličnih situacija kada je 1999. godine pre zvaničnog kraja prvenstva Partizan proglašen šampionom, pošto je fudbal stao zbog NATO agresije na Jugoslaviju.

U javnosti se upravo sličan rasplet pominjao danima unazad, naročito zbog toga što Crvena zvezda ima 11 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Partizan, te se ne očekuje da bi bilo primedbi na takvu odluku. Međutim, UEFA je odlučila da bude čvrsta u stavu da prvenstva moraju da se završe tako što će sva kola biti odigrana.

– Od izuzetne je važnosti da pandemija ne spreči da se takmičenja odluče na terenu u skladu sa pravilima. Potrebno je da svi klubovi na osnovu rezultata cele sezone budu nagrađeni. Sigurni smo da će fudbal moći da se igra u mesecima koji su pred nama i bilo koja odluka da se prvenstva prekinu bila bi preuranjena i neopravdana. Naše radne grupe su već održale nekoliko sastanaka i došle su do određenih zaključaka kada je reč o završetku sezone – navodi se u pismu UEFA upućenom nacionalim savezima.

Iz UEFA napominju da su spremni da za kraj nacionalnih prvenstava čekaju čak do kraja avgusta.

– Trenutno naše stručne službe prave raspored prema kom bi se prvenstva igrala i u julu i u avgustu, a kada se ona završe igrali bi se preostali susreti u evropskim takmičenjima. Tražimo i način na koji ćemo odrediti početak nove sezone koja će početi malo kasnije – zaključuje se u pismu UEFA.

Od ranije je poznato da je UEFA spremna i da u julu i avgustu održi završne mečeve Lige šampiona i Lige Evrope. Ostaje da se vidi da li bi u tom slučaju nova sezona počela odmah u septembru ili bi bila određena kratka pauza.

Postoje klubovi, naročito iz Italije, koji su već digli glas protiv ovog rešenja, smatrajući da nije realno očekivati da se odmah uđu u sledeću sezonu koja će takođe imati veoma gust raspored. Podsetimo, naredne sezone treba da se odigraju i reprezentativni mečevi Lige nacija, kao i utakmice kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru. UEFA je za jun 2021. pomerila i Evropsko prvenstvo koje je trebalo da se održi ove godine.

Ko ne završi ligu – ne može u Evropu

Britanski list „Gardijan“ tvrdi da je UEFA nedvosmisleno poslala Savezima ultimatum da moraju da regularno završe sezone do kraja avgusta ili će im u suprotnom biti onemogućeno učešće u Ligi šampiona i Ligi Evrope. Ostaje da se vidi da li je Fudbalski savez Belgije spreman da preinači svoju već donesenu odluku o završetku prvenstva i proglašenju šampiona, kao i kako će se razvijati situacija u Italiji i Španiji.

IZVOR: DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*