Uhapšen jedan od najtraženijih osumnjičenih za genocid u Ruandi

Foto: Pixabay
Fuldžens Kajišema, jedan od najtraženijih begunaca na svetu koga traže zbog počinjenog genocida, uhapšen je u Parlu u Južnoj Africi.
On je uhapšen u zajedničkoj operaciji Kancelarije tužioca (OTP) za praćenje begunaca i južnoafričkih vlasti, saopštio je sud u Hagu.
Kajišemu terete da organizovao ubistvo oko 2.000 izbeglica, pripadnika naroda Tutsi – žena, muškaraca, dece i staraca, u katoličkoj crkvi Niange tokom genocida počinjenog nad Tutsima 1994. godine u Ruandi.
Na slobodi je bio od 2001. godine, naveo je sud u Hagu.
Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serž Bramerc izjavio je da je Kajišema bio begunac više od 20 godina i da njegovo hapšenje osigurava da će se konačno suočiti sa pravdom za svoje navodne zločine.
„Genocid je najteži zločin poznat čovečanstvu“, naveo je Bramerc i dodao da se međunarodna zajednica obavezala da će obezbediti da njeni počinioci budu krivično gonjeni i kažnjeni.
Ovo hapšenje je opipljiva demonstracija da posvećenost ne bledi i da će pravda biti zadovoljena, ma koliko dugo trajalo„, istakao je Bramerc.
IZVOR:021.RS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*