Uhapšeni zbog prevare i neosnovanog dobijanja kredita – oštetili državu za oko 6.810.000 dinara

Dve osobe su uhapšene, dok je protiv jedne za kojom se traga podneta krivična prijava, zbog sumnje da su izvršile krivična dela prevara i neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i drugih pogodnosti oštetivši budžet Republike Srbije za oko 6.810.000 dinara, saopštio je MUP.

Osumnjičeni M. R. (1978) iz Mladenovca, I. D. (1980) iz Beograda i još jedan muškarac se terete da su kao vlasnici poljoprivrednih gazdinstava, u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za sebe, lažnim prikazivanjem činjenica – po računu-otpremnici, specifikaciji i garantnom listu dobavljača, navodno kupili robu u vrednosti od 6.809.567 dinara.

Uhapšeni zbog prevare i neosnovanog dobijanja kredita - oštetili državu za oko 6.810.000 dinara (ilustracija)

Uhapšeni zbog prevare i neosnovanog dobijanja kredita – oštetili državu za oko 6.810.000 dinara (ilustracija)

Iako su znali da robu nisu kupili niti platili dobavljačima, kao i da navedena dokumentacija nije izdata od strane dobavljača, osumnjičeni su tu dokumentaciju koristili prilikom podnošenja Zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije i fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, za nabavku novih mašina i opreme, kao i za prijave za ostvarivanje podsticaja za podršku raznih programa.

Na osnovu priložene dokumentacije, osumnjičeni su doveli u zabludu zaposlene u Upravi za agrarna plaćanja da donesu rešenja kojim su im usvojeni zahtevi za ostvarivanje prava na podsticaje i isplati 6.809.567 dinara.

Novac je uplaćen na račune osumnjičenih koji su oni podizali u gotovini, čime su pribavili protivpravnu imovinsku korist u navedenom iznosu, a za koji su oštetili budžet Republike Srbije.

Osumnjičeni koji su uhapšeni, zadržani su do 48 sati nakon čega će, uz krivičnu prijavu biti privedeni nadležnom tužilaštvu, saopštio je MUP.

Akcja su sproveli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Upravom za agrarna plaćanja i Prvim osnovnim javnim tužilaštvom u Beogradu.

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*