Uhapšeno pet osoba zbog bespravne seče šuma, traga se za crnogorskim državljaninom

Policija je u Nišu uhapsila pet osoba zbog sumnje da su zloupotrebili položaj, a traga se za dvadesetdevetogodišnjim crnogorskim državljaninom. Terete se da su kao zaposleni u Šumskoj upravi „Surdulica“ sačinjavali i izdavali fiktivne propratnice za izvoz drvnih sortimenata, iako su znali da količina izvezenih drva ne odgovara i ne potiče sa parcela koje su navedene u propratnicama, već je bespravno posečena na drugim privatnim i državnim parcelama.

Uhapšeni su A. M. (1980), M. D. (1962), I. J. (1978) i S. M. (1980), zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja, kao i S. Đ. (1958) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja u podstrekivanju, saopštio je MUP.

Dodaju i da intenzivno tragaju za dvadesetdevetogodišnjim crnogorskim državljaninom.

Osumnjičeni A. M., M. D., I. J. i S. M. se terete da su, kao zaposleni u Šumskoj upravi „Surdulica“, u periodu od 2018. do 2020. godine, sačinjavali i izdavali fiktivne propratnice za izvoz drvnih sortimenata trećim licima, iako su znali da količina izvezenih drva ne odgovara i ne potiče sa parcela koje su navedene u propratnicama, već je bespravno posečena na drugim privatnim i državnim parcelama.

Osumnjičeni S. Đ. i dvadesetdevetogodišnji muškarac terete se da su podstrekavali A. M. da prekorači svoja ovlašćenja i sačini fiktivne propratnice za izvoz drva, kao i da označi više stabala za seču nego što je dozvoljeno.

Takođe, A. M. je prihvatila prijave za žigosanje stabala van šume i prijave za doznaku stabala za seču na parcelama, čiji je suvlasnik S. Đ., bez dokaza o vlasništvu i saglasnosti ostalih suvlasnika za seču, a suprotno pravilniku Javnog preduzeća „Srbija šume“.

Osumnjičenima A. M., M. D., I. J., S. M. i S. Đ. određeno je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivične prijave, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

 

 

 

IZVOR:RTS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*