Ukida se trepćuće zeleno na semaforu

Trepćuće zeleno svetlo biće ukinuto, a semafori koji su u nadležnosti Beograda reprogramirani, najavljeno je iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.
d
Foto: Dnevnik.rs

Profesor saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić u izjavi za Tanjug kaže da je protiv toga jer smatra da to nije bezbedno.

U mnogim zemlja sveta ukinuta je praksa trepćućeg zelenog svetla na semaforima, a od nedavno je i kod nas pokrenuta ista inicijativa. Međutim, mišljenja stručnjaka su podeljena. Jedni podržavaju ukidanje treptanja zelenog svetla zbog toga što vozači često povećaju brzinu, kako bi što pre prošli raskrisnicu. Drugi su protiv jer smatraju da ono predstavlja korisnu informaciju za predstojeće žuto svetlo i da trepćuće zeleno ne treba ukidati zbog neodgovornih pojedinaca. Sa tim je saglasan i Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta. Trepćuće zeleno pomaže vozaču da zna da sledi promena svetala kako bi se adekvatno pripremio, kaže Vujanić za Tanjug i dodaje da predlog o njegovom ukidanju dolazi od, kako kaže, nestručnih pojedinaca.

„Ne možemo menjati propise zbog neodgovornosti pojedinaca, svaka radnja koju preduzmete suprotno od propisanog je nebezbedna, zato je neophodno je da se vozi po propisanoj brzini. Trepćuće zeleno služi nam da procenimo na koji način da reagujemo, da li da usporimo i zaustavimo se ili imamo vremena da prođemo kroz raskrsnicu“, istakao je Vujanić i dodao da svaki vozač treba da zna da je vreme između treptaja 1,5 sekundi što predstavlja dovoljno vremena, zajedno sa žutim svetlom, da vozač na pravi način reaguje.

Istraživanje saobraćajnog fakulteta u Beogradu pokazaloda vozači na trepćuće zeleno svetlo počinju ubrzano da koče, što dovodi do većeg broja naletanja vozila

Vujanić je naglasio da neki vozači zaobilaze i spuštene rampe na železničkim prelazima što ne znači da oni ne treba da postoje. Uvođenje semafora nastalo je zbog bezbednosti saobraćaja, kako bi dalo pravo prvenstava prolaza jednom pravcu u odnosu na druge, kaže on. Glavna uloga semafora je da spreči iznenađujuće situacije, jer se saobraćajne nezgode dešavaju upravo onda kada se vozači nađu u situaciji da nemaju vremena da pravovremeno reaguju.

„Važno je poštovati i propisanu brzinu kretanja, koja je u Srbiji od 2009. godine smanjena sa 60 kilometara na čas na 50. U Parizu je ona 30, dok je u Japanu 40 kilometar na čas“, naglasio je Vujanić.

Ipak, istraživanje saobraćajnog fakulteta u Beogradu pokazalo je da vozači kada vide trepćuće zeleno svetlo počinju ubrzano da koče, što dovodi do većeg broja naletanja vozila, bez obzira na to što trepćuće svetlo traje četiri sekunde, a žuto tri što ostavlja dovoljno vremena za bezopasno prolažnje kroz raskrsnicu.

Takođe, prema rezultatima istraživanja kod velikog broja vozača primećeno je i da povećavaju brzinu koja je često veća od propisane, upravo zbog trepćućeg zelenog svetla.

Anketa koja je rađena u sklopu istog istraživanja pokazala je da su vozači ipak protiv ukidanja trećućeg zelenog, pa tako čak 73 odsto vozača želi da ono ostane.

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*