Ukidanje privremenog smanjenja penzija predložio MMF

Misija Međunarodnog monetarnog fonda predvođena Đejmsom Rufom, koja je od ponedeljka u Beogradu na pregovorima oko novog aranžmana sa Srbijom popularno nazvanog „čuvarkuća“, sugerisala je predstavnicima vlade da ukinu privremene krizne mere za penzionere – odnosno Zakon o privremenom umanjenju penzija, koji je na snazi već četiri godine.

MMF je poručio srpskoj strani da nađe sistematsko rešenje za penzije, budući da su javne finansije poslednje tri godine stabilne.

Opomene da ovo privremeno umanjenje ne sme da postane trajno stilaze su od MMF-a tokom prethodnih susreta, ali se u međuvremenu nije ništa promenilo, prenosi „Dnevnik“.

Letos je, navodi Politika, budžet bio u suficitu od 1,2 odsto BDP-a. U prvih nekoliko meseci ove godine republička kasa je i dalje u plusu, ali je Zakon o privremenom umanjenju penzija još na snazi iako je pre dva dana koordinator biltena MAT Stojan Stamenković izjavio da je on bio oročen do kraja 2017. i da sada „to tako stoji“.

Od oktobra 2014, kada su sve penzije veće od 25.000 dinara umanjene za 22 i 25 odsto, učešće penzija u bruto društvenom proizvodu palo je sa 13,8 na 11 odsto, što je manje čak i od onog što je MMF tražio od Srbije.

Istovremeno, iz budžeta za isplatu penzija se više ne izdvaja 50 odsto para, već oko trećine republičke kase, s tendencijom daljeg smanjivanja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*