Ukrajinski pasoši važiće u Rusiji i posle 1. marta

Фото: pixabay.com, ilustracija

MOSKVA: Ukrajinski pasoši važiće u Rusiji čak i nakon 1. marta kada će, prema odluci ukrajinske vlade, građanima biti dozvoljeno da pređu granicu sa Rusijom isključivo uz posedovanje međunarodnih pasoša.

Foto: pixabay.com, ilustracija

Rusija i Ukrajina potpisale su 1997. godine međuvladin sporazum kojim se ukrajinskim građanima dozvoljava da koriste pasoše izdate u toj zemlji za ulazak i zaposlenje u Rusiji, kao i put po toj državi.

„Trenutno zakonodavrstvo Rusije i dalje dozvoljava upotrebu bilo kojeg dokumenta, pomenutog u sporazumu (uključujući domaće pasoše) za ulazak i ostanak u Rusiji i za prijavljivanje za državne usluge u oblasti migrafcija“, rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane, na zahtev TAS S-a.

Iz ministarstva dodaju da je bilateralni sporazum i dalje na snazi i da se, na osnovu njega, regulišu posete vlasnika ukrajinskih pasoša Rusiji i uslovi njihovog boravka u toj zemlji.

Ukrajina je 1. marta 2015. jednostrano suspendovala sporazum iz 1997, uz poruku da je međunarodni pasoš obavezan za sve Ruse koji žele da uđu na teritoriju Ukrajine.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*