Ulaganje u obrazovanje među prioritetima Vlade

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić održala je Skajp čas sa učenicima četvrtog razreda gimnazije i turističkih smerova škole „Petro Kuzmjak“ iz Ruskog Krstura, opština Kula.

Inicijativu i ideju za organizovanje ovakve vrste časa iznela je profesorka te škole Natalija Budinski tokom jednog od redovnih sastanaka predsednice Vlade sa istaknutim nastavnicima osnovnih i srednjih škola iz Srbije.

Premijerka Brnabić se, zajedno sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem, redovno sastaje sa istaknutim nastavnicima, pri čemu razgovaraju o nastavku reforme obrazovanja i unapređenju rada školskih ustanova.

Cilj današnjeg časa bio je u tome da se, kroz razgovor sa predsednicom Vlade, učenici informišu o njenom radu na mestu premijera.

Učenici su se interesovali za to koja su zaduženja premijerke i njenog kabineta, kako se donose odluke u Vladi, na koji način građani mogu da prate rad Vlade, kao i o aktivnostima koje Vlada organizuje, a u koje bi se mogli uključiti i učenici.

Predsednica Vlade je u obraćanju učenicima rekla da su obrazovanje i digitalizacija ključni prioriteti Vlade Srbije i da su oni osnova za dalji napredak društva.

Ulaganje u obrazovanje i podrška nastavnom kadru i učenicima od velikog su značaja za razvoj naše zemlje, poručila je premijerka Brnabić i istakla da je obrazovanje ključno kako bismo išli u susret promenama koje donosi četvrta industrijska revolucija.

Premijerka se interesovala za izbor budućeg zanimanja učenika ove škole, kao i o tome u kojem bi sektoru radili.

Na kraju razgovora, učenici su premijerki postavljali i manje formalna pitanja, o tome kako provodi svoje slobodno vreme, da li ima neki hobi i koju muziku voli da sluša.

Prilikom uključenja, profesorka matematike Natalija Budinski ukratko je predstavila grupu učenika koji su bili na času, kao i projekte koji se organizuju u školi.

Ova škola ulaže izuzetne napore da prati savremene trendove u obrazovanju.

Postoji veliki broj sekcija i slobodnih aktivnosti uz standardne nastavne sadržaje, kao što su STEM klub za ljubitelje prirodnih nauka i matematike, sekcija robotike i novinarska sekcija koja uređuje školski časopis „Time out“ i Sajam nauke.

Profesorka Budinski je prošle godine, u okviru Majkrosoft zajednice inovativnih nastavnika, postavila virtuelnu Skajp lekciju o školi „Petro Kuzmjak“ pod nazivom „Upoznajte jedinstvenu školu na svetu“ i privukla veliki broj nastavnika i učenika širom sveta.

Učenici su Skajp aplikaciju iskoristili kao dobro nastavno sredstvo. Na ovakav način oni mogu da se brzo i efikasno povežu sa drugim učenicima i nastavnicima sa raznih kontinenata, kao i sa muzejima ili laboratorijama, i na taj način dobijaju informacije značajne za njihovo obrazovanje.

Osim usvajanja znanja, učenici na ovaj način razvijaju i komunikacijske veštine, digitalne kompetencije, a podržan je i timski rad.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*