Ulaganje u obrazovanje od velikog značaja za razvoj Srbije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarali su sa istaknutim nastavnicima osnovnih i srednjih škola iz Srbije o nastavku reforme obrazovanja i unapređenju rada ustanova.

Na trećem sastanku premijerke i ministra prosvete sa nastavnicima, koji kao savetnici pomažu kolegama da primene nova rešenja u obrazovanju, istaknuto je da su sastanci prilika za rešavanje konkretnih problema sa kojima se nastavnici suočavaju u praksi, kao i da se zalaganje nastavnika učini vidljivim.

Premijerka Brnabić je istakla da je ulaganje u obrazovanje i podrška nastavnom kadru, koji posvećeno želi da unapredi nastavu, od velikog značaja za razvoj naše zemlje koja teži da se prilagodi zahtevima četvrte industrijske revolucije.

Ministar prosvete Mladen Šarčević ukazao je da i dalje treba raditi na unapređivanju kvaliteta rada na svim nivoima i svim ključnim oblastima, podizanju nivoa odgovornosti svih aktera u obrazovanju i stvaranju uslova za veću efikasnost u radu, što su ključne zahtevi koje je doneo novi sistemski zakon iz 2017. godine.

Na sastanku je razgovarano o reformi kurikuluma koja je pokrenuta i ove školske godine, o iskustvima u korišćenju eDnevnika, a bilo je reči i o iskustvima u dualnom obrazovanju.

Najviše predloga za unapređenje rada u školama odnosilo se na dalju digitalizaciju obrazovanja, profesionalni razvoj nastavnika, vrednovanje nastavnika i njihove digitalne kompetencije, kao i na kvalitet obrazovanja i vaspitanja.

Istaknut je i značaj đačkih zadruga, kao modela vaučera za odlazak u centre poput Petnice ili Tršića.

Premijerku Brnabić i ministra Šarčevića nastavnici iz Sombora i Vladičinog Hana informisali su o iskustvima koje njihove škole imaju u radu sa decom migrantima, istakavši da su ona isključivo pozitivna.

Neki predlozi pokrenuli su nove inicijative, te je tako Tehnička škola u Kuli dobila podršku za uspostavljanje Centra za energetsku efikasnost i održivi razvoj.

U toku je i izrada akcionog plana za sistemsko unapređenje obrazovanja dece sa posebnim potrebama, koji bi trebalo da bude završen do kraja godine.

Brnabić je tokom sastanka istakla da očekuje da Srbija uskoro postane punopravna članica Evropske organizacije za nuklearna istraživanja – CERN, u kojoj se za nastavnike fizike organizuju dodatne obuke.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*