Umesto dočeka Nove godine, pojedini gradovi izabrali humanost i štednju

Doček Nove godine na otvorenom ove godine izostaće u više gradova širom Srbije, a razlog je ili štednja ili preusmeravanje novca u humanitarne svrhe, pre svega na lečenje bolesnih sugrađana.

Prema tom kriterijumu prošle godine najviše novca izdvojio je Bor, čak dva miliona dinara, prenosi 021.

Požega je prošlog decembra prva otkazala javno slavlje, a planiranih 300.000 dinara opština je preusmerila za popravku skenera u užičkoj bolnici. Ove Nove godine od tog novca kupiće posteljinu i jastuke za bolnicu na Savincu i pacijent monitor za lokalnu Hitnu pomoć.

„Veliki broj, pogotovu omladine, otisne se dan uoči Nove godine na turističke destinacije i bilo bi iluzorno trošiti velika sredstva na mali broj konzumenata. Prošle godine u nekoliko gradova bilo je po nekoliko ljudi na dočeku Nove godine, a to je koštalo stotine hiljada dinara ili na desetine hiljada evra“, kaže za RTS predsednik Opštine Požega Milan Božić.

I Novi Pazar daje primer kako 31. decembar može da bude dan plemenitosti. Umesto za koncerte, ukupno milion i po dinara otići će za 79 mališana o kojima se stara centar za socijalni rad i u druge humanitarne svrhe.

„Na početku kada smo to uradili uopšte nismo imali tu predstavu, jednostavno smo videli da je bolje dati novac u humanitarne svrhe, nego što bi bio organizovani doček Nove godine. Tako da nas raduje da smo pokrenuli i da su ostali gradovi krenuli našim primerom“, ističe Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara.

Kako prenosi 021, u Vranju se Nova godina poslednji put javno čekala 2011. godine, međutim od prošle godine ta ušteda ima i svoj humani lik. Novac za proslavu odlazi Fondu za lečenje dece od najtežih bolesti, ovog puta ispod jelke taj Fond će dobiti pola miliona dinara.

„Mislim da u ovom trenutku kada nema dovoljno novca za sve, dajemo novac i usmeravamo gde je najpotrebniji. Naši mlađi sugrađani imaju potrebu, pogotovu kada se radi se o deci oboleloj od najtežih oblika bolesti i mislim da će njima taj dovac dobro doći. Nije dovoljan samo ovaj apel i poziv svim privrednim subjektima u gradu, preduzetnicima i građanima da svojim dobrovoljnim prilozima uvećaju taj fond i time pokažemo humanost tamo gde je najpotrebnije“, naglašava Mića Mladenović, gradski većnik za turizam u Vranju.

U Kruševcu na gradskom trgu neće se odbrojavati do ponoći zbog nedavne smrti gradonačelnika. Sredstva će biti preusmerena u humanitarne svrhe.

Podsetimo, i Vršac se ove godine odriče organizovanog dočeka u korist najmlađih. Tradicionalni Novogodišnji karavan za najmlađe ove godine, osim dece iz vršačkih sela, obadovaće i sve gradske mališane, do sedam godina starosti. Ovom odlukom nisu izuzeta ni starija deca, jer će za sve njih u centru grada biti postavljeno klizalište.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*