Umetnici iz Austrije predstavljaju izložbu „Materija kroz vreme“ na otvaranju Kaleidoskopa kulture

Otvaranje Kaleidoskopa kulture u Novom Sadu koje će trajati od 2. do 5. septembra obeležeiće izložba „Materija kroz vreme“, koju će predstaviti mladi umetnici iz St. Poltena iz Austrije.
Umetnici iz Austrije predstavljaju izložbu "Materija kroz vreme" na otvaranju Kaleidoskopa kulture

Foto: EPK 2022
Ovu izložbu specifičnu za lokaciju i trajni performans predstaviće studenti i mladi umetnici iz St. Poltena, pod mentorstvom profesora Markusa Vintersbergera, kroz partnerstvo umetničke galerije iz St. Poltena – Landhausgalerie Ausstellungsbrucke.
Šest umetnika će se kroz šest umetničkih instalacija približiti prostoru Kreativnog distrikta na nekadašnjem Velikom Limanu.
Oni će u Objektu 13 (Biro), eksperimentišući sa materijalima koji definišu ovu lokaciju – pesak, drvo, kamen, metal proći „kroz kapije fikcije, te rekonstruisati ideju iz postojećih materijala u odnosu na pokretne slike, znakove, tekstove i zvukove u obliku digitalnih tragova“, navodi se u saopštenju fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“.
Jedna od šest instalacija biće VR instalacija „Prostor leti nerealne stvari“. Kroz ovu instalaciju umetnice Džanin Šir-Erb i Ketrin Spet pokazaće da digitalni podaci postaju jedini opipljiv medij za preuzimanje zaboravljenih priča i skrivenih mesta.
Umetnik Kristijan Mank imaće čak dve svoje interaktivne instalacije, „Slojevi pustinjskih predela“ koji stvaraju apstraktnu kompoziciju između analognih i digitalnih pustinjskih predela i „Kinekt instalacija“ koja predstavlja korisnika koji je zarobljen i transformisan u sopstveni memorijski tok koji postepeno nestaje. Ovaj tok je kontrolisan od strane korisnikovog 3D nacrta i meša se sa materijalom koji je napravljen tokom istraživanja projekta.
U trajnom performansu „Prostori koji se ukrštaju“, koreografkinja i profesorka plesa Andrea Nagl u fizičkoj je interakciji sa materijalima poput kamena, drveta, metala i kablova, te na taj način ona se upisuje u pronađeni prostor. U tekućem procesu razmene, nastaje trajna promena postavke, objekat, telo i arhitektura postaju pokretna koreografska slika.
Instalacija „Mekane školjke“ delo je mladog umetnika Tomasa Vagensomerera, koju sam umetnik opisuje kao vodeni park u video-igri u kojoj posmatrač šeta po vodi. U sklopu ove instalacije umetnik postavlja pitanje „Da li mogu da zaronim u vodu koju ne osećam?“, te publici obećava izuzetno zanimljivu psihološku igricu.
Umetnik i profesor Markus Vintersberger, u okviru projekta „Rekonstrukcije“ prikuplja podatke o prostoru nekadašnjeg Velikog Limana, kao što su slike, video, 3D podaci, tekst, zvuk, koji predstavljaju osnovni materijal za umetnički postupak. Kao vizuelna arhiva, tako sakupljene digitalne informacije automatski formiraju šablon digitalnih informacija, otkrivajući mrežu uspomena u formi kratkih referenci: spajanje činjenica. „Rekonstrukcije“ prenose pamćenje u pokretnu virtuelnu sliku
Tri novosadske umetnice izlažu u Austriji
Kako navode iz fondacije, izložba „Materija kroz vreme. Pesak, drvo, kamen i metal u eri digitalizacije“ rezultat je saradnje između dva grada, Novog Sada koji je Evropska prestonica kulture za 2022. godinu i St. Poltena koji se kandidovao za ovu titulu za 2024. godinu.
Jedan od rezultata ove saradnje je razmena umetnika, pa će tako i srpski umetnici imati priliku da izlažu u ovom važnom privrednom i kulturnom središtu Donje Austrije. Mladi umetnici iz St. Poltena ovog puta razradili su temu industrijskog nasleđa i Velikog Limana pod mentorstvom profesora Markusa Vintersbergera, dok će tri novosadske umetnice – slikarka Sara Masnikosa sa projektom Outside, such a lonely place, vizuelna umetnica Jelena Gajinović sa projektom Lost landscape, kao i vizuelna umetnica Andrea Kovačević sa projektom Collage Lab, imati priliku da izlažu u pomenutoj umetničkoj galeriji u St. Poltenu“, najavljuju u saopštenju.
Oni dodaju i da će izložba biti otvorena 1. septembra, a njihove radove će austrijska publika moći da pogleda do 3. oktobra. Tri mlade umetnice predstaviće diverzitet u pristupu i raznolikost stilova koje Akademija umetnosti u Novom Sadu neguje.
Četiri dana otvaranja Kaleidoskopa kulture u Kreativnom distriktu, na prostoru Velikog Limana, predstavljaće uvertiru u pet nedelja Kaleidoskopa kulture, od 2. septembra do 8. oktobra. Kroz pet umetnosti – arhitekturu, književnost, vizuelnu, primenjenu i izvođačku, programi će biti održavani širom Novog Sada, pružajući posetiocima priliku da izaberu i stvore sopstveni „kaleidoskop kulture“.
Na otvaranju Kaleidoskopa kulture novosadskoj publici biće predstavljen nacionalni paviljon jedne od najvažnijih evropskih institucija za nove medije Ars Elektronike iz Linca na kojem će izlagati predstavnici novosadske Akademije umetnosti.
Publika će takođe imati priliku da uživa i u Filmskom festivalu „Obnova“, predstavama u okviru INFANT-a, te brojnim drugim sadržajima koji će biti najavljeni u narednim nedeljama, poručuju iz Fondacije.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*