UN pokrenuo kampanju protiv davanja subvencija za korišćenje fosilnih goriva

(Printskrin )

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) objavio je danas video u kome jedna od najpoznatijih izumrlih životinja, dinosaurus, u govoru pred Generalnom skupštinom UN poziva svetske lidere da prestanu da podržavaju upotrebu fosilnih goriva, sa ciljem da se skrene pažnja na negativne efekte koje subvencije za fosilna goriva: ugalj, naftu i gas, imaju na klimatske promene.

Video je deo kampanje „Ne biraj izumiranje”, koja želi da ukaže koliko subvencije za dobijanje energije iz fosilnih goriva koče napredak u zaustavljanju klimatskih promena, dok istovremeno produbljuju nejednakosti između bogatih i siromašnih, navedeno je u saopštenju, prenosi Beta.

Uoči globalne Konferencije o klimatskim promenama u Glazgovu – COP26, UNDP je objavilo i istraživanje koje pokazuje da je iznos od 423 milijarde američkih dolara, koji se godišnje u svetu potroši na subvencije za fosilna goriva, četiri puta veći od iznosa koji je potreban siromašnim zemljama da bi krenule u borbu sa klimatskim promenama. Takođe, ova svota novca bila bi dovoljna da podmiri troškove vakcinacije celokupnog svetskog stanovništva protiv korona virusa, a istovremeno predstavlja i trostruki iznos godišnjih sredstava koja se ulažu za globalno iskorenjivanje ekstremnog siromaštva.

„Proces reformi nije lak i prelazak na čistiju energiju podrazumeva čitav niz izazova u velikom broju zemalja. Svaka zemlja mora da pronađe svoj put. Ali isto tako znamo da moramo da odustanemo od ovakvih izvora energije koji doprinose sve lošijoj situaciji na planeti”, poručio je administrator i Akim Štajner.

Ukazano je da bi smanjenje subvencija za fosilna goriva doprinelo smanjenju emisija ugljen dioksida (CO2), kao i boljem zdravlju i dobrobiti ljudi, a to je prvi korak ka utvrđivanju prave cene energije – one koju društvo i životna sredina plaćaju zbog upotrebe fosilnih goriva.

Iz UNDP-a su takođe istakli da ova tranzicija mora biti pravedna i sprovedena tako da ne ispaštaju najsiromašniji tako što bi ostali bez radnih mesta ili plaćali previsoku cenu za snabdevanje energijom.

Nedavni Izveštaj UN o klimatskim promenama, kako se podseće, ukazuje da je potrebno da ukupne emisije gasova sa efektom staklene bašte, poput CO2, do 2050. godine ne budu veće od količina koje mogu da se apsorbuju iz atmosfere, kako bi se globalno zagrevanje zadržalo ispod dva stepene Celzijusa do kraja veka. To je ono što naučnici tvrde da je potrebno uraditi kako bi se izbegla klimatska katastrofa.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*