Unapređenje ekonomske saradnje sa Marokom

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa predsednikom Predstavničkog doma Parlamenta Kraljevine Maroko Habibom El Malkijem o bilateralnim odnosima Srbije i Maroka i mogućnostima unapređenja saradnje, pre svega, na ekonomskom planu, kao i o aktuelnim međunarodnim i regionalnim pitanjima.

Na sastanku je istaknuto da dve zemlje dele iste stavove kada je reč o poštovanju međunarodnog prava i dosledan i principijelan stav o očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta obe države, uz podršku dijalogu i nastojanjima da se pronađe obostrano prihvatljivo rešenje koje bi dovelo do trajne stabilizacije i mira.

El Malki je istakao da Maroko podržava Srbiju, kao veoma važnu zemlju regiona u procesu evropskih integracija, naglasivši da bi pridruživanja Srbije Evropskoj uniji doprinelo i razvoju saradnje sa Marokom, koji ima unapređeni status sa Unijom.

Brnabić je ukazala na to da postoje brojne mogućnosti i obostrani interes za unapređenje privredne saradnje.

Ona je izrazila zahvalnost na ponudi El Malkija da njegova država prenese i podeli svoja iskustva sa Srbijom kada je u pitanju uvođenje tehnologije solarne energije.

El Malki je pohvalio način na koji je Srbija pristupila migrantskoj krizi i istakao da je naša zemlja među retkima u Evropi koja je pokazala visok nivo solidarnosti i otvorenosti u razumevanju ove osetljive situacije.

On je objasnio da se u Marakešu u decembru ove godine održava Forum Ujedinjenih nacija o migracijama, na kojem se očekuje i prisustvo srpske delegacije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*