Unapređenje kvaliteta vazduha i kroz održivu zelenu mobilnost

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović izjavila je danas da je resorno ministarstvo u ovoj godini opredelilo najveća sredstva do sada kako bi subvencionisalo kupovinu električnih i hibridnih vozila, čime je dalo doprinos krajnjem cilju, a to je bolji kvalitet vazduha kroz održivu zelenu mobilnost.

Unapređenje kvaliteta vazduha i kroz održivu zelenu mobilnost

Vujović je, otvarajući konferenciju „Eko mobilnost“, navela podatak da je ove godine inicijalno izdvojeno 120 miliona dinara za podršku fizičkim i pravnim licima prilikom kupovine eko-vozila.

Kada smo dobili 300 ispravnih zahteva shvatili smo da je naša mera uspela i da smo obezbeđena sredstva utrošili. Vlada Srbije je brzo reagovala i obezbeđena su dodatna sredstva kako bismo podržali sve zainteresovane za ekološki prihvatljivija vozila, rekla je ministarka.

Ona je istakla da je to jedan od načina da se približimo ideji o zelenoj mobilnosti, odnosno zelenom transportu, dodavši da je ova ideja u Srbiji još u povoju, ali da ohrabruje to što postaje deo strateških dokumenta, poput Zelene agende.

Moramo da se potrudimo da spremni dočekamo sve promene i prilagođavanja propisa u narednom periodu, rekla je Vujović i dodala da, kada je reč o opravdanosti subvencionisanja eko-vozila, podaci jasno ilustruju da smo na dobrom putu.

Prema njenim rečima, iako je udeo emisija PM10 i PM2.5 čestica u drumskom saobraćaju relativno mali, po emisijama azot-oksida u 2020. godini, ova vrsta saobraćaja je bila drugi najveći zagađivač, sa doprinosom od 19 odsto.

Zato je prelazak na ekološki prihvatljivija vozila jedno od rešenja za smanjenje ovih čestica. Trudićemo se da i sledeće godine nastavimo sa ovom merom, i nadam se da ćemo je sprovesti zajedno sa proizvođačima, jer samo zajedno možemo na pravi način da brinemo o životnoj sredini, naglasila je ministarka.

Ona je poručila da Vlada Srbije brine o aerozagađenju i radi paralelno na više koloseka kako bi naredne generacije imale bolji kvalitet vazduha i zdraviju životnu sredinu.

Vujović je, nakon otvaranja konferencije, učestvovala i na panelu „Uticaj motornih vozila na životnu sredinu – Nove tehnologije u službi ekologije“.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*