UNDP: Razvojna pomoć Srbije regionu kao odgovor na krizu izazvanu pandemijom

Izvor: Robert ATANASOVSKI / AFP

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji objavio je javni poziv za dodelu sredstava za inovativna rešenja koja mogu da pruže odgovor na posledice krize izazvane pandemijom kovid-19 u Severnoj Makedoniji i Albaniji, i to kao deo zvanične razvojne pomoći Srbije u okviru inicijative „Mali Šengen“.

Cilj javnog poziva je, kako se navodi u saopštenju UNDP, da omogući javnim i privatnim preduzećima, kao i akademskim i istraživačkim institucijama iz Srbije da partnerskim preduzećima i organizacijama u Severnoj Makedoniji i Albaniji prenesu inovativna rešenja čija primena može da ublaži socio-ekonomske posledice pandemije i doprinese oporavku tih zemalja od krize.

„Pandemija kovid-19 imaće širok i dalekosežan uticaj na zdravlje i ekonomsko blagostanje ljudi. Da bi region zapadnog Balkana mogao da odgovori na ove izazove i izgradi otpornost na ovu i buduće krize neophodan je zajednički odgovor više država“, ocenio je UNDP.

Na konkurs mogu da se prijave kompanije iz privatnog sektora, javna preduzeća, univerziteti i istraživački instituti registrovani u Srbiji.

Oblasti u kojima mogu da ponude rešenja su: nove digitalne usluge, beskontaktne ekonomske aktivnosti i „zdravlje i dobrobit“ stanovništva.

„Kandidati mogu da prijave već primenjen nov pristup, proizvod, ili uslugu, a mogu da predlože studiju izvodljivosti koja bi testirala predloženo rešenje“, navedeno je u javnom pozivu.

Rok za prijave ističe 28. juna a detaljno uputstvo za prijavljivanje na javni poziv može se naći na portalu UNDP u Srbiji.

Javni poziv pokrenut je kao deo projekta „Okvir za ubrzanje postizanja Ciljeva održivog razvoja“, koji finansira Vlada Srbije, a sprovodi UNDP.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*