UNESKO će proglasiti rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav

ZAGREB: UNESKO će u sredu, 15. septembra, na sastanku u nigerijskoj Abudži proglasiti rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav u pet država, takozvana Evropska Amazonija, koji time postaje najveće zaštićeno rečno područje u Evropi, prenosi Hina pozivajući se na izvore iz Svetske organizacije za zaštitu prirode (VVF).
s
Foto: Youtube Printscreen

Inicijativu za zaštitu rečnog krajolika Mure, Drave i Dunava na području Austrije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske i Srbije pokrenuli su pre više od 20 godina aktivisti za zaštitu životne sredine i organizacije civilnog društva.

Rad na uspostavljanju rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav zvanično je započeo 2011. godine, kada su ministri zaštite za životnu sredinu pet zemalja potpisali deklaraciju o uspostavljanu prekograničnog rezervata biosfere, podseća VVF, koja je deo te inicijative od samoga pocetka.

Zajednička nominacija, dodaje Hina, povezala je četiri dela slagalice – rezervate biosfere u Austriji, Sloveniji i Srbiji, kao i prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava u Hrvatskoj i Mađarskoj u jedinstveno zaštićeno područje.

Reč je o najvećem rečnom zaštićenom području u Evropi, koje pokriva gotovo milion hektara i 700 kilometara rečnih tokova, gde živi oko 900.000 stanovnika, ističu u VVF-u.

Evropska Amazonija obiluje retkim staništima poput velikih poplavnih šuma, peščanih sprudova, strmih obala, rukavaca.

Upravo su ona dom najveće populacije orla štekavca u Evropi i gnezdilište mnogih ugroženih vrsta ptica.

„Rad na uspostavljanju rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav bio je dugotrajan, a rezultovao je uspešnom regionalnom saradnjom i ujedinio pet zemalja oko istog cilja – zaštite prirode. Želimo posebno da istaknemo da je očuvanje tog područja zajednička odgovornost svih nas, bez obzira na administrativne granice, jer ih priroda ne poznaje“, rekla je direktorka VVF Adrije Nataša Kalauz.

 

 

 

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*