Unesko sa pažnjom prati situaciju povodom radova u zoni Visokih Dečana

VIKIPEDIJA

Pomoćnik generalne direktorke Uneska za kulturu Ernesto Otone uputio je, u ime generalne direktorke Odri Azule, pismo ministru kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Vladanu Vukosavljeviću kao odgovor na njegove dopise iz juna i avgusta povodom izgradnje magistralnog puta Dečani–Plav u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani.

VIKIPEDIJA

U pismu se ističe zahvalnost Vukosavljeviću na upućenim dopisima i iskazanoj brizi u vezi sa stanjem srpskog kulturnog nasleđa na Kosmetu, pogotovo srednjovekovnih spomenika na toj teritoriji koji se nalaze na Uneskovoj Listi svetske baštine u opasnosti, kao i u vezi sa nastavkom nezakonitih radova na magistralnom putu Dečani–Plav koji ugrožavaju zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani.

„Budite uvereni u to da smo uzeli u obzir vašu zabrinutost u vezi sa ugroženošću tog dobra na listi svetske baštine, kao i to da Uneskov Centar za svetsku baštinu, zajedno sa Unesko Regionalnim centrom za nauku i kulturu u Evropi, sa pažnjom prati situaciju.

Kao što praksa nalaže, a na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine, obavestili smo UNMIK i zamolili da nam obezbede detaljnije informacije u vezi sa nezakonitom izgradnjom puta u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani.

Od UNMIK-a smo 24. avgusta dobili informaciju da su radovi obustavljeni.

Sve dobijene informacije prosleđene su nadležnom savetodavnom telu, IKOMOS-u, radi njihovog tehničkog sagledavanja situacije koja bi mogla da utiče na neospornu univerzalnu vrednost samog manastira, u skladu sa Priručnikom za implementaciju Konvencije za svetsku baštinuˮ, navodi se u pismu.

U saopštenju Ministarstva kulture i informisanja podseća se na to da je Vukosavljević u junu i avgustu uputio protestne note najvišim zvaničnicima Uneska, generalnoj direktorki Odri Azule, zameniku direktora za kulturu Ernestu Otoneu i direktorki Uneskovog Centra za svetsku baštinu Mehtild Resler, povodom nezakonitih radova na putu u neposrednoj blizini zaštićene zone manastira Visoki Dečani.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*