Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Smederevo :Otpušten komandir zbog nasilničkog ponašanja prema osuđeniku

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija obaveštava javnost povodom uznemiravajućeg snimka koji se tokom vikenda pojavio u medijima da je na njemu prikazan pripadnik Službe za obezbeđenje Okružnog zatvora u Smederevu koji je dobio otkaz zbog nasilničkog ponašanja prema osuđenom licu u martu ove godine.

 

Reč je o jednom od dvojice komandira protiv kojih je upravnik ove ustanove zbog nasilničkog ponašanja pokrenuo odvojene disciplinske postupke i suspendovao ih sa posla istog trena pošto je obavešten da postoji sumnja da su počinili težu povredu radne dužnosti prema Zakonu o državnim službenicima i nasilničko ponašanje prema licima lišenim slobode prema Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija.

 

Utvrđivanje njihove odgovornosti je bilo otežano zbog činjenice da su komandiri pokušali da opstruiraju vođenje disciplinskog postupka tako što su izbegavali da prime poziv i daju svoje iskaze, a u dužem vremenskom periodu dostavljali upravi zavoda dokaze o privremenoj sprečenosti za rad što je prolongiralo ceo postupak.

 

Ovi komandiri su i članovi Jedinstvene sindikalne organizacije zaposlenih u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija, čiji predsednik Zvonko Tomašević u svojim saopštenjima mesecima obmanjuje javnost da su dva komandira dobila otkaz jer su navodno žrtve odmazde upravnika koristeći se zamenom teza i optužujući upravnika za nezakonito postupanje.

 

Gospodin Tomašević je otišao predaleko u svojim zakulisanim igrama i izmišljenim pričama o navodnom štrajku glađu zaposlenih u OZ Smederevo umesto da se jasno i javno distancirao od nezakonitog ponašanja članova svog sindikata.

 

Verujemo da jedino pitanje koju javnost ima posle gledanja snimka jeste – u čemu je upravnik OZ Smederevo nezakonito postupao kad je suspendovao i pokrenuo disciplinski postupak protiv zaposlenog koji se nasilnički ponašao prema osuđeniku?

 

Zato Uprava za izvršenje krivičnih sankcija poručuje da će svako kršenje zakona biti najstrože kažnjeno i stoga smo u skladu sa zakonom obavestili Osnovno tužilaštvo u Smederevu da postoji osnovana sumnja da su oba komandira počinila dva krivična dela prema Krivičnom zakoniku – nasilničko ponašanje i zlostavljanje i mučenje kako bi ovaj državni organ doneo odluku da li ima elemenata i za krivično gonjenje.

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*