Uprava za izvršenje zavodskih sankcija o kontroli Zaštitnika građana u zatvoru u Prokuplju

Uprava za izvršenje zavodskih sankcija saopštila je danas da je Zaštitnik građana nakon kontrole rada Okružnog zatvora Prokuplje zbog smrti kovid pozitivnog osuđenika utvrdio da nema osnova za dalje postupanje iz njegove nadležnosti.

U saopštenju se precizira da je Zaštitnik građana „utvrdio da nema osnova za dalje postupanje i preduzimanje daljih mera iz nadležnosti ovog organa, nakon što je obavio postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Okružnog zatvora u Prokuplju”.

Dodaje se da je Zaštitnik građana to uradio „povodom tvrdnji da je osuđenik Saša Marković preminuo tokom izdržavanja kazne jer navodno nije dobijao adekvatnu zdravstvenu negu za lečenje od infekcije korona virusom”.

Navedeno je u saopštenju i da je Okružni zatvor u Prokuplju dostavio Zaštitniku građana sve neophodne informacije o toku lečenja ovog osuđenika.

„Nakon prijema traženih informacija, na osnovu sagledavanja svih relevantnih činjenica od značaja za ocenu pravilnosti rada Okružnog zatvora u Prokuplju, utvrdili smo da nema osnova za dalje postupanje Zaštitnika građana kao ni za preduzimanje drugih mera”, navedeno je u izveštaju Zaštitnika građana dostavljenom Okružnom zatvoru u Prokuplju, prenela je uprava. Naglašeno je i da je zavod u Prokuplju „u potpunosti primenio protokol koji su lekari te medicinske ustanove naložili kako za ovo osuđeno lice, tako i za druga lica koja su imala infekciju”.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*