Uređenje Ruskog groblja Nekropolja u Beogradu

Na Ruskom nekropolju, na Novom groblju u Beogradu, organizovana je volonterska akcija uređenja ruskog groblja, u čast obeležavanja stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata i 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Rusije.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas volonterskoj akciji uređenja Ruskog Nekropolja na Novom groblju u Beogradu, 0sim ministra odbrane, volonterskoj akciji prisustvovali su patrijarh srpski Irinej, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin, generalni direktor kompanije NIS Kiril Tjurdenjev i predstavnici kompanije „Gasprom njeft“.

Ministar odbrane podsetio je da Srbi i Rusi dele istoriju, i to ne samo zato što su rođeni kao Sloveni i što su pravoslavci, već zato što su izabrali da dele vrednosti zbog kojih su uvek bili na istoj strani sveta.

– Srbi i Rusi su uvek bili na istoj, boljoj strani sveta i nikada nisu propustili da se svrstaju baš tamo gde su sloboda i istina. Nas su, osim zajedničkog porekla i zajedničke religije, povezali i držali zajedno kroz istoriju vrednosti zbog kojih živimo i zbog kojih umiremo – sloboda iznad svega. Zamislite da nema doprinosa Srba i Rusa pobedama u Prvom i Drugom svetskom ratu, da li bi se istorija sveta pisala na isti način? Ko bi danas vladao svetom da Srbi i Rusi nisu u Prvom i Drugom svetskom ratu dali tako sjajan i tako strašan doprinos pobedi slobode, rekao je ministar Vulin upitavši kakav bi bio svet da Srbi i Rusi nisu delili zajedničku istoriju i da nisu delili zajedničke vrednosti.

Prema njegovim rečima, današnje okupljanje na Ruskom Nekropolju još jedna je potvrda da su vrednosti slobode i prava na izbor, kao i pravo odlučivanja o sebi i budućnosti svoje dece, naše vrednosti.

Nakon molitve, patrijarh Irinej je u svojoj besedi podsetio prisutne da su za pravoslavne hrišćane groblja sveta mesta na zemlji, a da u Ruskom Nekropolju počivaju tela naše braće Rusa, onih koji su položili svoje živote u borbi za slobodu našeg naroda.

U oviru današnje volonterske akcije ministar odbrane je sa ambasadorom Ruske Federacije Čepurinom posadio drvo breze, dok su mnogobrojni volonteri čistili teritoriju Ruskog groblja, sadili cveće i radili na obnovi nadgrobnih natpisa.

Cilj akcije je očuvanje istorijsko-memorijalnog nasleđa Ruske Federacije u inostranstvu, obeležavanje stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata i 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Rusije, kao i podrška inicijativi Rusije da se 2018. godina proglasi godinom dobrovoljaca i volontera u Ruskoj Federaciji.

Ruski Nekropolj je najveća spomen-grobnica ruskih emigranata u svetu i istovremeno jedinstven spomenik bratskih odnosa dva naroda – srpskog i ruskog. Sastoji se iz tri celine: Memorijalnog spomenika „Ruske slave“, Iverske kapele i parcele koja ima 775 zagrobnih mesta u kojima počiva oko 3.000 ljudi, ruskih vojnika koji su se u Prvom svetskom ratu borili za slobodu Srbije, kao i ruskih imigranata koji su pred Oktobarskom revolucijom 1917. godine utočište našli u Srbiji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*