Uručeni stanovi u Beogradu

U  Beogradu svečano uručeni ugovori za 14 kupljenih stanova namenjenih izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i  Republike Hrvatske

U Beogradu su juče, 25.10.2021. svečano uručeni ključevi ugovori za 14 kupljenih stanova namenjenih izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske sa prebivalištem na teritoriji Grada Beograda. Stanovi su sagrađeni u okviru Regionalnog stambenog programa (RSP) u Republici Srbiji, potprojekat 9.

Sredstva za izgradnju stanova obezbeđena su iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, čiji je najveći donator Evropska unija. Vrednost građevinskih radova je 66 883 600 evra, a stanove je Komesarijat za izbeglice i migracije kupio od Grada Beograda.

Svečanom uručenju ugovora prisustvovali su Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica, Svetlana Velimirović, zamenica komesara za izbeglice i migracije Republike Srbije, Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda, Emanuele Žofre, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Frančeska Boneli, šef predstavništva UNHCR-a u Srbiji, Jorn Eugen Gjelstad, ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji, Dušan Kovačević, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru d.o.o. i drugi.

„Regionalni stambeni program pokazao se kao veoma značajan i uspešan, o čemu govori više od 6 000 stambeno zbrinutih porodica, koima se i Vi danas pridružujete“, istakla je Svetlana Velimirović.

Komesarijat za izbeglice i migracije je u Beogradu do sada, budžetskim i donatorskim sredstvima, trajno stambeno zbrinuo 2.823 izbegličkih porodica koji su ovde došle devedesetih godina, tokom ratnih sukoba na prostoru bivše SFRJ.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*