USAID obeležio 20 godina partnerstva sa Srbijom, pomoć vredna 882 miliona dolara

Izvor: USAID

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obeležila je 20 godina partnerstva sa Srbijom, u okviru kojeg je uložila 882 miliona dolara namenjenih podršci ekonomskom i demokratskom razvoju Srbije, što je deo od 1,2 milijarde dolara ukupne pomoći američke vlade u tom periodu.

U saradnji sa Vladom Srbije, privatnim sektorom i civilnim društvom, USAID je realizovao hiljade aktivnosti širom zemlje u cilju unapređenja životnog standarda, otvaranja novih radnih mesta i pružanja podrške nastojanjima Srbije da postane članica Evropske unije, saopštio je USAID.

Postojeći programi USAID-a pomažu privredi Srbije da bude konkurentnija, rade na jačanju vladavine prava i na unapređenju sposobnosti državnih institucija da služe građanima, podržavaju slobodne medije i civilno društvo, i pomažu u borbi protiv korupcije.

Izvor : Darko Radulović

Kako je navedeno u saopštenju, USAID je takođe obezbedio više od devet miliona dolara pomoći Srbiji da se izbori sa posledicama pandemije virusom kovid-19. Pomoć je obuhvatala je nabavku ambulantnih vozila, medicinske opreme i kontejnera za testiranje, do saradnje sa Crvenim krstom Srbije i UNICEF-om, kako bi se pomoglo najugroženijim porodicama da se izbore sa krizom.

„USAID sa ponosom obeležava ovaj izuzetno važan jubilej i proslavlja dvadeset godina partnerstva između američkog i srpskog naroda. Misija USAID-a realizovala je na hiljade projekata u svim delovima Srbije kojima je građanima pomogla u ostvarivanju pozitivnih promena i sjajnih ideja, otvaranju novih radnih mesta i razvoju lokalnih zajednica. Nastavljamo da zajedno stvaramo i u periodu koji je pred nama“, izjavila je Suzan Fric, direktorka misije USAID u Srbiji.

IZVOR:N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*