Uskoro nova prodaja Jugoremedije

Odbor poverilaca „Jugoremedije“ prihvatio je predlog novosadske firme „Union medik“, doskorašnjeg zakupca fabrike, o vansudskom poravnanju i vraćanju dozvola za proizvodnju i promet lekova zrenjaninskoj farmaceutskoj kompaniji.

„Novosti“ pišu da je za realizaciju sporazuma potrebna i saglasnost Privrednog suda iz Zrenjanina, pred čijim većem se vodi stečajni postupak protiv „Jugoremedije“. Očekuje se da će odluka biti doneta u toku ove nedelje, što bi odblokiralo prodaju i odredilo sudbinu posrnule fabrike lekova.

„Cilj je da sačuvamo imovinu stečajnog dužnika i obezbedimo najveći mogući stepen namirenja poverioca. Sa parnicom protiv „Unio medika“ to sigurno ne bismo brzo postigli, pa smo se opredelili za vansudsko poravnanje“, kaže predsednik odbora poverilaca Vladimir Pecikoza.

Prvi pokušaj prodaje „Jugoremedije“ odložen je prošlog meseca rešenjem suda, a na predlog poverilaca. Prodaja, inače, ne bi uspela, jer niko nije bio zainteresovan za otkup dokumentacije. Problem se pojavio zbog odbijanja „Union medika“ da vrati licence, odnosno dozvole za proizvodnju i promet 22 preparata koji pripadaju „Jugoremediji“.

Stečajni upravnik pokrenuo je parnicu za vraćanje licenci, a bivši zakupac fabrike u Zrenjaninu tražio je da mu se prethodno namire troškovi od 46,7 miliona dinara za ulaganje u registraciju preparata.

„“Jugoremedija“ bez licenci, koje su njena najveća vrednost, nije potreban nikome. A nagodba sa „Union medikom“, kome će biti plaćen deo zahtevanih troškova, obezbeđuje potencijalnom kupcu ulazak u najsavremenije pogone opremljene po standardima EU. Takođe, daje mogućnost proizvodnje i plasmana na srpskom i svetskom tržištu 22 izuzetno vredna leka“, kaže Pecikoza.

Njena vrednost, bez licenci, utvrđena je na 32 miliona evra. Prema zakonu početna cena na licitaciji trebalo bi da iznosi 50 odsto procenjene vrednosti.

Privredni sud u Zrenjaninu proglasio je bankrot te fabrike u novembru 2016. godine, četiri godine posle otvorenog stečaja. Jugoremedija je 2002. bila prodata makedonskoj firmi Jaka 80, čiji je vlasnik Jovica Stefanović, ali je posle višemesečnog štrajka dela zaposlenih i sudskog spora koji je trajao četiri godine raskinut ugovor o privatizaciji.
Izvor: 021.rs

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*