Usvajanje Zakona roditelj-negovatelj do kraja godine?

Roditelji dece sa invaliditetom godinama vode bitku za donošenje zakona „Roditelj – negovatelj“, koji bi do kraja godine trebalo da bude usvojen.

U Srbiji živi nekoliko hiljada dece sa invaliditetom. Toj deci potrebna je stalna nega, zbog čega su roditelji sprečeni da rade, te nemaju dovoljne prihode. Zakon roditelj – negovatelj, trebalo bi da omogući da roditelji imaju ista prava kao hranitelji, kako decu ne bi morali da daju trećoj osobi.

Predsednica Udruženja „Sreća“ Sandra Ivanković koja je i sama majka deteta sa invaliditetom, godinama vodi ovu bitku, kao inicijatorka uvođenja ovog statusa u zakonske okvire.

„Zakon je izuzetno važan. On se vodi kao elementarno pravo, postoji svuda u svetu osim u Srbiji i Bosni i Hercegovini, a jako je važan jer ekonomski pospešuje porodice dece sa invaliditetom, jer pomoć je potrebna i u lekovima i u pomagalima, vežbanju, te osobe jednostavno zavise od pomoći drugog lica“, navodi ona.

Prema njenim saznanjima, zakon bi trebalo da bude usvojen do kraja godine.

„Prvi put imamo izuzetno dobru saradnju sa nadležnima. Ranije smo izlazili na ulice, držali smo tribine, i nije bilo efekta, kao sada. Deo sam tima i mogu argumentovano da prenesem od nadležnih da će se predlog zakona do kraja godine naći u Zakonu o socijalnoj zaštiti. Ima indicija da će do kraja godine zakon biti usvojen, očekujem sastanak sa nadležnima. I kao majka i kao neko ko je vodio ovu priču, moje drugo ime bilo je upornost. Već pet godina sam u ovoj priči i konačno osetim da saradnja postoji i da priča nije prazna“, dodaje ona.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*