Uvedena nova mere agrarne politike, koriste se EU fondovi, grade se sistemi za navodnjavanje

U poljoprivredi smo u 2017. uveli nove mere agrarne politike, sprečili smo prodaju zemlje strancima, počeli smo da koristimo evropske fondove, a nakon 30 godina počeli smo da gradimo 14 velikih sistema za navodnjavanje.

Time je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović opisao najvažnije poteze u 2017. u njegovom resoru, uz opasku da je najvažniji zadatak bio da povrate poverenje poljoprivrednika u ministarstvo, u čemu su, tvrdu, uspeli, prenosi RTV.

„Trudili smo se, pre svega, novim merama agrarne politike. Na primer, za više od 2.000 traktora dali smo subvencije, isto i kod mehanizacije…“, rekao je Nedimović.

Takođe, Srbija je, posle osam godina, počela da koristi predpristupna bespovratna sredstava EU za poljoprivredu – IPARD od 175 miliona evra, namenjenih malim i srednjim poljoprivrednicima, naveo je.

Ministarstvo poljoprivrede je 25. decembra raspisalo prvi javi poziv za dobijanje IPARD sredstava za kupovinu nove mehanizacije i opreme, a zahtevi za odobravanje prava na podsticaje mogu se podneti do 26. februara.

Nedimović ističe da smo tako započeli da se akreditujemo za najvažnije „alate“ u EU u oblasti poljoprivrede.

„Jako važna stvar, koja je imala više simboličko značenje za srpsku poljoprivredu, jeste zabrana prodaje zemlje strancima“.

Izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu su stranim državljanima iz EU ograničile kupovinu poljoprivrednog zemljišta u Srbiji, a Nedimović navodi da je za srpsku poljoprivredu značajno i što je počela gradnja velikih sisteme za navodnjavanje.

„U 2017. je započeta gradnja 14 sistema za navodnjavanje i njihova realizacija će biti gotova do juna 2018. Paralelno sa tim pripremamo nove projekte za 2018. i ideja nam je da, pored ovih 50.000 hektara koje ćemo obezbediti za navodnjavanje u 2017. i 2018, da dramatično poraste procenat zemlje pod navodnjavanjem i dođemo do šest ili sedam odsto navodnjavanog zemljišta“.

Kako kaže, to je naročito važno za povrtarstvo i voćarstvo, pošto bez vode nema razvoja poljoprivrede.

Nedimović dodaje da je započeta priprema za izgradnju još 19 sistema za navodnjavanje, tako da će se raditi sistemi na ukupno 33 lokacije u Srbiji.

Saradnja u oblasti vodoprivrede između Srbije i UAE se realizuje kroz Ugovor o zajmu koji je stupio na snagu 24. jula 2014. godine, a ugovorena vrednost započetih radova je oko 11 miliona evra.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*