Uvedena nova tačka isporuke ruskog gasa

Ministar energetike Aleksandar Antić izjavio je da su u Moskvi Srbijagas i Gazoprom potpisali aneks komercijanog ugovora, koji je produžen do 2025, kao i da je uvedena nova tačka isporuke ruskog gasa na srpsko-mađarskoj granici.

Antić je novinarima rekao da je tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Moskvi potpisan i taj aneks kojim je produžen ugovor komercijalni ugovor za još tri godine, prenosi RTV.

„Uveli smo novu tačku isporuke na srpsko – mađarskoj granici, tako da je Srbija u svakom slučaju bezbedna. Gazprom ima ugovornu obavezu da Srbiji isporuči gas ili na Banatskom dvoru ili na ukrajinsko-mađarskoj granici ili na srpsko – mađarskoj granici. Da li će to ići preko Ukrajine ili iz gasnih skladišta u centralnoj Evropi, to je stvar Gazproma i nije pitanje koje srpsku stranu treba da tangira“, rekao je Antić.

Ministar je tako odgovorio na pitanje šta će se desiti ako Rusija obustavi isporuku gasa preko Ukrajine.

Kako je rekao, da li će biti prekinut tranzit kroz Ukrajinu je ‘velika priča’ da bi je detaljno komentarisao, ali da može da kaže da se Srbija sprema za svaki scenarijo.

„Ova vlada to pitanje na dnevnom nivou prati, pravimo strategiju i imamo rešenje za svaki scenarijo“, naglasio je Antić.

On je naglasio da Srbija vodi odgovornu energetsku politku da ne smemo da dozvolimo bilo kakve nepredviđene okolnosti, niti situacije da Srbija u energetskom smislu ne bude dovoljno bezbedna.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*