Vakcina za terapiju raka bešike nema za sve pacijente

Foto: Youtube Printscreen
Oboleli od karcinoma bešike koji u terapiji koriste be-se-že vakcinu i dalje nemaju mogućnost da se leče.

Dve sedmice nakon što smo pisali o ovim problemima i nadležne državne ustanove nam rekle da je normalizovano snabdevanje komponentom neophodnom za pravljenje vakcine, pacijenti u Klinici za urologiju Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine i dalje nemaju lek i ne znaju da li će ga i kada dobiti. Pacijentima je sada rečeno da nema dovoljno vakcine za sve koji je čekaju.

Novosađanin B. V. koji od februara ne dobija terapiju pozvao je Kliniku za urologiju gde mu je rečeno da nema dovoljno vakcina.

– Rekli su mi da 120 pacijenata čeka na terapiju, a dobili su 50 vakcina i da neće biti dovoljno za sve. Iduće nedelje će mi javiti da li ću ja biti u toj grupi koja će je dobiti. Od februara nisam dobio terapiju i sada sam u očajnoj situaciji – ispričao je ovaj čovek.

Vakcinu be-se-že pravi Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak”, gde nam je, između ostalog, rečeno da je u pitanju vakcina protiv tuberkuloze, koja je uključena u Kalendar obavezne aktivne imunizacije

On je već ranije pokušavao da pronađe vakcinu po apotekama, ali je pakovanje koštalo 340 evra i tada je odustao. Sada se pita da li da ih ipak kupi, jer mu život zavisi od ovog leka i više ne može da čeka i živi u neizvesnosti.

– Ne znam da li bi mi bolnica refundirala novac kada bih kupio vakcine i doneo ih. Terapija mi je hitno potrebna i ne znam šta da radim – očajan je ovaj čovek, koji brine po kojim kriterijumima će se određivati pacijenti koji će dobiti terapiju.


Mirsad Đerlek: Vakcina dostupna od 6. maja

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek rekao je za „Dnevnik” da je vakcina dostupna od 6. maja.

– Stručna služba Ministarstva zdravlja je u prethodnom periodu identifikovala problem u snabdevanju zdravstvenih ustanova lekom zaštićenog naziva „oncotice” (živi atenuirani bacili M, Bovis, soj BCG) koji se koristi u terapiji obolelih od karcinoma bešike. Prema informacijama dobijenim od predstavnika proizvođača leka u Republici Srbiji sa kojima je Minsistarstvo bilo u stalnoj komunikaciji, problem u snabdevanju tržišta je bio globalnog karaktera i u međuvremenu je prevaziđen, tako da je lek od 6. maja 2022. godine dostupan zdravstvenim ustanovama koje imaju potrebe za njim – navodi se, između ostalog, u odgovorima „Dnevniku” koje je uputio dr Đerlek.


Čak i ako ovaj Novosađanin uđe u grupu onih koji će dobiti terapiju, ostaje još 70 pacijenata koji će ostati bez nje, sudeći po informaciji koju su mu dali u Klinici za urologiju. Pri tome, vakcina nema dovoljno za jednu terapiju svakom obolelom, a bolesnici treba da dobiju ovu vakcinu po različitim protokolima.

Kada smo pre dve sedmice pisali o nedostatku „be-se-že” vakcine koju dobijaju pacijenti sa karcinomom bešike, nadležni su nam rekli da je bila globalna nestašica supstance od koje se pravi. Na pitanja „Dnevnika” tada je portparol Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Nemanja Velikić rekao da je „privremena nestašica leka bila na svetskom nivou zbog aktivne supstance. Lek je prošle nedelje stigao u Srbiju, a nabavku ovog leka sprovode same zdravstvene ustanove koje obezbeđuju lek”.

Vakcinu be-se-že pravi Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak”, gde nam je, između ostalog, rečeno da je u pitanju vakcina protiv tuberkuloze, koja je uključena u Kalendar obavezne aktivne imunizacije. U ovoj ustanovi prave vakcinu „zasnovano na iskazanim potrebama i tražnji nadležnih organa i zdravstvenih ustanova”.

– Institut „Torlak“ trenutno raspolaže optimalnim zalihama vakcine „be-se-že” vakcina liofilizovana koje su dovoljne za ispunjenje svih ugovorom preuzetih obaveza za tekuću godinu – rekli su u „Torlaku” i dodali kako su „u mogućnosti da isplaniraju i proizvedu iste s obzirom da poseduje dugogodišnje iskustvo, tehnologiju i stručno osoblje za proizvodnju ovog leka”.

U Univerzitetskom kliničkom centru Vojvodine je prošle nedelje rečeno kako je „be-se-že” terapija izbora nakon operacije površinskih tumora mokraćne bešike, kako bi se predupredio recidiv. Primanje je po različitim protokolima, „koji podrazumevaju i periode kada se vakcina ne prima”. Tada su nam rekli i da je Klinički centar Vojvodine nabavio lek „u trenutno neophodnim količinama”.

U najvećoj pokrajinskoj bolnici sada se nisu oglasili, niti su odgovorili na pitanja zbog čega nema dovoljno vakcina i šta će biti sa obolelima od raka bešike.

 

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*