Vandali porušili izložbu u Akademskom parku

Nepoznate osobe, najverovatnije u noći između utorka i srede, srušile postavku „Izložba o izložbama” posvećenu 120. godišnjici Etnografskog muzeja

Izvrnute metalne konstrukcije teške između 150 i 200 kilograma (Foto: Etnografski muzej)

Četiri ogromna metalna postamenta na kojima je postavka na otvorenom „Izložba o izložbama” posvećena 120. godišnjici Etnografskog muzeja u Akademskom parku porušili su vandali, najverovatnije u noći između utorka i srede. Za sada nepoznate osobe izvrnule su metalne konstrukcije teške između 150 i 200 kilograma i napravile ršum u parku. Ko je i zašto to uradio nadamo se da će utvrditi policija čiji su inspektori izvršili uviđaj.

– Da su table srušene u delu parka koji se nalazi blizu rimskih termi i muzeja primetili su naši zaposleni. Nikom nije jasno zašto je to urađeno jer se na metalnim panoima nalaze posteri izložbi odabranih da bismo obeležili 120 godina postojanja. Nijedna od tih izložbi ne sadrži ništa u sebi što bi nekoga moglo da izazove na bilo kakav revolt, zbog čega nam nije jasno zašto je ovo neko učinio. Izložbu smo postavili 3. septembra, a na četiri postamenata se nalazi 12 tabli. Svaki od postamenata visok je 2,2 i širok oko dva metra – kažu u Etnografskom muzeju.

„Izložba o izložbama” posvećena je istorijatu Etnografskog muzeja. Korišćenjem odabranih plakata izložbi koje su obeležile dug rad muzeja posetioci su imali mogućnost da se upoznaju sa različitim periodima rada muzeja uslovljenim društvenim kontekstom i kulturnom politikom zemlje.

– Prikazani sadržaj raspoređen je u nekoliko celina koje čine stalne izložbe, izložbe po dekadama, jugoslovenstvo, izložbe posvećene darodavcima, gostovanja Etnografskog muzeja i gostujuće izložbe u Etnografskom muzeju. Autori izložbe su Svetlana Mitrović, Teodora Bat i Ana Novaković – rekli su u muzeju.

Očigledno je za ovaj čin bila potrebna snaga i više izvršilaca. Svi se nadaju da je bar deo ulice pokriven kamerama kako bi se olakšao rad policiji.

Akademski park se od 2015. godine zaključava i to od ponoći do ranih jutarnjih sati. Ova odluka grada donesena je posle peticije stanara koji žive u ovom kraju. Oni su noći provodili bez sna zbog buke i galame koja je dopirala iz parka. U njemu su se noću sastajali i alkoholičari i narkomani zbog čega je život na Studentskom trgu i ulicama oko njega bio zaista otežan, posebno starijima, roditeljima sa malom decom i ljudima koji rade.

Iako se park zaključava i češće ga obilazi i komunalna milicija, u njega se lako može ući jer postoje delovi gde je ograda visoka jedva metar i po i može se preskočiti bez većih problema. Park ima šest ulaza, a većina njih je lako dostupna. Akademski park je 2007. godine odlukom grada proglašen za prirodno dobro i spomenik prirode.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*