Varhelji: Zajedničko regionalno tržište povećava atraktivnost i konkurentnost regiona

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji ocenio je danas da će zajedničkog regionalno tržište Zapadnog Balkana povećati atraktivnost i konkurentnost regiona i pomoći mu da se pretvori u investiciono čvorište, zanimljivo i za globalne investitore koji žele da smanje udaljenost do tržišta EU.

Varhelji: Zajedničko regionalno tržište povećava atraktivnost i konkurentnost regiona 1Oliver Verhelji Foto: Beta/Saša Matiić

„Vaš dogovor o ambicioznom akcionom planu za razvoj zajedničkog regionalnog tržišta koji će osigurati nesmetan promet robe, usluga, ljudi i kapitala je presudan“, rekao je Varhelji u obraćanju učesnicima samita Berlinskog procesa u Sofiji.

On je ponovio da budućnost regiona leži u EU.

„U našem je strateškom interesu da vas približimo EU, kao što je i vama da se pridružite“, naglasio je.

Vahelji je podsetio na Ekonomski i investicioni plan Evropske komisije čiji je cilj da se podstaknu ekonomije regiona, poboljša konkurentnost i ojača povezanost kao i da se podrže zelena i digitalna tranasformacija.

„Ekonomski i investicioni plan je čvrst temelj na kojem možemo graditi zajednički cilj da region učinimo stabilnijim, prosperitetnijim i ubrzamo njegov evropski put. On može da promeni ekonomski pejzaž regiona za četiri do pet godina“, naglasio je Varhelji.

Evropski komesar je izrazio nadu da će region Zapadnog Balkana preduzeti neophodne ekonomske i temeljne reforme potrebne da potkrepe investicionu ponudu bez presedana koju EU stavlja na sto tim planom.

 

 

IZVOR:DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*