Vege recept: Kaneloni sa domaćom rikotom od tofua i spanaćem

Vege recept: Kaneloni sa domaćom rikotom od tofua i spanaćem 1Foto: Tijana Zdravković

Ove nedelje sam za vas spremila jedno tradicionalno italijansko jelo koje je uz malo mašte veoma lako pripremiti na veganski način.

Svež bosiljak i paradajz u kombinaciji sa domaćom rikotom od tofua i spanaćem su simfonija ukusa koja će se dopasti svim ljubiteljima mediteranske ishrane. Ovo jelo osim što je ukusno, obiluje proteinima i držaće vas sitim satima!

Kaneloni sa nadevom od veganske rikote i spanaća

Za rikotu:

  • 400g tvrdog tofua
  • 40g nutritivnog kvasca
  • kora i sok jednog limuna
  • 150ml sojine pavlaka(ili mleka)
  • kašika maslinovog ulja
  • kašičica soli
  • bosiljak
  • 400g smrznutog spanaća
  • 2 čena belog luka(ili 2 kasicice belog luka u granulama)

za sos od paradajza:

  • 700ml pasate od paradajza
  • šaka bosiljka
  • 1 luk
  • 2 čena belog luka
  • 10ml maslinovog ulja
  • so po ukusu

Ostali sastojci:

  • 100g veganskog sira
  • 100ml sojine pavlake
  • bosiljak za ukrašavanje
  • 250g kanelona

Na zagrejano maslinovo ulje, dodajte iseckani beli i crni luk. Kada je luk pustio aromu i omekšao, dodajte pasatu i posolite sos. Krčkajte ga 15 minuta na srednjoj vatri dok se malo ne redukuje. Pred kraj, dodajte krupno iseckani bosiljak.

Vege recept: Kaneloni sa domaćom rikotom od tofua i spanaćem 2
Foto: Tijana Zdravković

U secka ubacite sve sastojke za rikotu i sameljite dok rikota ne postane kremasta i svi sastojci ne budu lepo izmešani, zatim dodajte odmrznuti i ocedjeni spanać i sameljite i njega.

Smesu ubacite u kesu za zamrzivač na kojoj je potrebno izbušiti manju rupicu da biste lakše napunili kanelone. Punite kanelone rikotom sa spanaćem i redjajte ih u posudu posutu tankim slojem paradajz sosa.

Kada ih sve poredjate u posudu, prelijte kanelone ostatkom sosa. Pecite ih 35 minuta na 200C. Nakon toga, izvadite kanelone iz rerne, prelijte ih preostalom pavlakom i pospite ih veganskim sirom, vratite ih u rernu na jos 10 minuta. Poslužite kanelone tople sa malo svežeg bosiljka.

Tijana Zdravković  je veliki ljubitelj životinja i a hobi joj je kuvanje. Njena jela možete pronaći na njenom instagram nalogu @miu_its_me.

Većina ljudi kada pomisli na veganstvo, u glavi ima sliku salate i dosadne, bezlične kuhinje, međutim to nikako ne mora da bude slučaj. Uz malo mašte, veganska hrana može biti i ukusna i zdrava. Ja sam veliki gurman i zaista uživam u hrani, zanimljivim aromama, ukusima i bojama. Najčešće sama pažljivo biram kvalitetne sezonske sastojke na pijaci i od njih pravim raj za sva čula, poručila je Tijana.

 

 

 

IZVOR:DANAS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*