VELIKA POPINA-LIKA

Sadašnji i bivši meštani pokušavaju da ožive nekad značajno mesto u Lici, odakle su morali da izbegnu. Pre akcije „Oluja“ tu je živelo 700 stanovnika, sada tek pedesetak.

DO pre tri godine bilo ih je jedva 15, a sada u Velikoj Popini, ličkom selu od Gračaca udaljenom dvadesetak a od Knina nešto manje od 30 kilometara, živi više od 50 duša. To je, istina, tek mali deo od onih nešto više od 700, koliko ih je bilo pre zloglasne „Oluje“, ali je i znak da ovo selo, ipak, lagano oživljava.

– Živim ovde sa suprugom Ivanom, a tu su mi ostali i sinovi Aleksandar i Ivan. Od Aleksandra, zasad, imamo i dva unuka, Mihajla, kojem je pet i mog imenjaka Petra, koji je nedavno napunio godinu dana – veli 53-godišnji Petar Pepa Novaković.

Nisu Novakovići jedina popinačka familija koja se širi. Tako i porodica Miodraga Lukića ima troje dece, Anđelu, Dragana i Nađu, a porodica Marinka Sučevića dvoje, Momčila i Marijanu.

– Sve to jeste simbolično u odnosu na nekadašnji broj dece, ali se ona, bogu hvala, ipak rađaju, a vatra života u Popini ne gasi. Deca koja su za školu školskim minibusom, koji dolazi po njih, idu u Gračac – dodaje Pepa.

Kao i njihovi preci, i sadašnji Popinčani gaje ovce i krave, prave čuveni lički sir i, ručno kako se to radilo vekovima, sade još čuveniji lički krompir.

U pokušajima da selo oživi, pomažu i bivši stanovnici Popine ili oni koji su, starinom, iz ovog ličkog sela. Među njima je i Žarko Dimić, književnik i direktor Arhiva SANU u Sremskim Karlovcima. On je jedan od inicijatora osnivanja Ilindenskog sabora i pokretanja duhovnog života u selu svojih predaka.

Lazar Škundrić

– Crkva Svetog proroka Ilije datira još iz 18. veka, a sabor je ove godine trajao više dana. U okviru njega smo, na sam dan Svetog Ilije, 2. avgusta, održali i parastos žrtvama „Oluje“ – kaže Dimić.

Sabor je bio prilika da se obnovi još jedno, naročito za krajiške Srbe nežno sećanje. Iz popinačke familije Novaković je, otkriva Dimić, bila i Sofija Ćopić, majka velikog srpskog pisca Branka Ćopića.

– U okviru sabora smo obeležili i 100. godišnjicu rođenja našeg Branje, kako su Popinčani oduvek zvali Branka, koji je baš ovde proveo značajan deo detinjstva, a setili smo se, naravno, i njegove divne majke Soje – kaže Dimić.

I ovo podsećanje je, nastavlja on, deo pokušaja da se život, u svim segmentima, vrati u Popinu. Svojevrstan doprinos tome dala je i njegova supruga, naša poznata glumica Gordana Đurđević Dimić, koja je ove godine bila kuma slave popinačke crkve. Uz to, nadahnuto je kazivala i Đopićeve stihove, a posebne emocije je izazvala njegova malo poznata pesma „Lika“.

HARAMBAŠE IZ LEGENDE

SRBI iz Velike Popine obeležili su i više nego bogatu i slavnu istoriju hajdukovanja u Lici. Iz tog mesta su, naime, bila dvojica legendarnih hajdučkih harambaša, čuveni Luka Labus i Lazar Škundrić. O njima, u neponovljivoj „Bašti sljezove boje“ piše i sam Branko Ćopić.

Učesnici Ilindenskog sabora

ČASOPIS

NA Ilindenskom saboru promovisan je i prvi broj časopisa „Glas Velike Popine“, prvog srpskog lista pokrenutog u Lici posle „Oluje“. Dimić kaže da će on izlaziti svake godine uoči Ilindana, a baviće se popinačkom istorijom i njenim istaknutim ljudima, ali i šansama da to selo ponovo oživi.

BALKANTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*