Velike mogućnosti za dugoročnu saradnju sa Bugarskom

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa predsednikom Republike Bugarske Rumenom Radevim o daljem razvoju sveukupnih bilateralnih odnosa dveju država, unapređenju ekonomske saradnje i saradnje u oblasti energetike, kao i aktuelnim političkim temama u zemlji i regionu.

Brnabić je istakla da Srbija sa pažnjom razmatra sve projekte koji bi mogli da joj obezbede stabilno snabdevanje gasom, posebno one u kojima bi bila tranzitna zemlja.

Ona je dodala da su, između ostalog, energetika, poljoprivreda, proizvodnja nameštaja, automobilska industrija i građevinarstvo oblasti u kojima postoje mogućnosti za dugoročnu saradnju sa Bugarskom.

Kao sektor sa velikim potencijalom, premijerka je istakla turizam i u prilog tome ukazala na to da je u 2016. godini u Srbiji boravilo 88.089 turista iz Bugarske i da je ta zemlja bila na drugom mestu po broju dolazaka njenih građana u Srbiju, da je naredne godine zabeležen rast od 3,6 odsto, dok je u periodu januar–april 2018. godine broj turista iz te zemlje porastao za više od deset odsto i iznosio više od 30.000.

Brnabić i Radev su razgovarali i o unapređenju robne razmene koja je u 2017. godini dostigla rekordan nivo i iznosila milijardu evra, što je Bugarsku svrstalo na 11. mesto liste najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije.

Na sastanku je rečeno i da Srbija pridaje veliki značaj unapređenju saradnje sa Bugarskom na planu razvoja putne infrastrukture, a posebno izgradnji autoputa od Niša do Sofije, kao dela Koridora 10.

Vrednost ugovorenih radova je približno 341 milion evra, a finansiraju se iz zajmova EIB, EBRD i Svetske banke.

Premijerka je izrazila zahvalnost svom sagovorniku na podršci koju njegova zemlja pruža Srbiji na evropskom putu, istakavši da je punopravno članstvo u EU apsolutni spoljnopolitički prioritet Srbije.

Ona je iskazala zahvalnost i na snažnom zalaganju Bugarske da pitanje proširenja EU bude među prioritetima njenog predsedavanja, u prvoj polovini godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*