Veliki potencijali za unapređenje privredne saradnje sa Kanadom

Ministarka privrede u Vladi Republike Srbije Anđelka Atanasković i ambasador Kanade u Srbiji Džajls Norman postigli su dogovor da će dve zemlje u narednom periodu posvećeno raditi na dolasku kanadskih investitora u Srbiju.

Atanasković je navela podatak da se Kanada nalazi na 34. mestu među zemljama sa najvećim neto ulaganjima nerezidenata u Srbiju, pri čemu u našoj državi aktivno posluje više od 293 privredna subjekta čiji su vlasnici kanadski državljani.

Ministarka je ponovila da je u vrhu prioriteta Srbije privlačenje stranih investitora, ocenivši da je saradnja sa Kanadom poslednjih godina dosta napredovala, posebno na planu ekonomije i ulaganja.

Ona je istakla da su potencijali za privrednu saradnju od obostranog interesa daleko veći od postojećih, zbog čega je uputila poziv kanadskim investitorima da ulažu u Srbiji.

Prema njenim rečima, jedan od ciljeva Ministarstva privrede jeste dalje ekonomsko jačanje Srbije, kao i održavanje ekonomske stabilnosti, sa akcentom na pružanju podrške privredi za vreme krize izazvane pandemijom.

Atanasković je predočila da projekcije privrednog rasta Srbije ukazuju na brži ekonomski oporavak zemlje od očekivanog, pri čemu je BDP Srbije, u poređenju s prethodnom godinom, opao manje nego u nekim jačim evropskim privredama.

To je bolji rezultat od očekivanog na početku pandemije, a tome je u najvećoj meri doprinelo donošenje pravovremenog i obimnog paketa monetarnih i fiskalnih podsticaja, koje je pripremila Vlada Srbije, objasnila je ministarka.

Ona je naglasila da se Ministarstvo posebno zalaže za podršku malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, sa naglaskom na jačanju ženskog i omladinskog preduzetništva.

Norman je pohvalio Srbiju kada je vakcinacija u pitanju, istakavši da je na tom polju ostvaren odličan rezultat.

On je potvrdio da postoji prostor za unapređenje ekonomskih odnosa dveju zemalja, napomenuvši da u Srbiji posluje veliki broj firmi čiji su vlasnici Kanađani i da bi bilo dobro privući još više investicija.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*