Veran Matić: Filantropi donirali 90 miliona evra u 2020. godini

Izvor: N1 (arhiva)

Izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić izjavio je da se filantropija u Srbiji ubrzano razvija i da su građani u Srbiji i dijaspori, zajedno sa kompanijama, donirali 90 miliona evra u 2020. godini, što je skoro tri puta više nego 2019. godine.

Na taj način, rekao je Matić na manifestaciji povodom četvrtog Nacionalnog dana davanja, Srbija je sa 123. mesta na Svetskom indeksu davanja u prethodnih 10 godina skočila na 48. mesto i nalazi se među 10 zemalja koje su imale najveći napredak na toj listi.

On je rekao da je Koalicija za dobročinstvo na različite načine promovisala inovativne načine davanja i snažno doprinela svesti o dobročinstvu.

Donacije hrane, kojima je posvećen ovogodišnji Nacionalni dan davanja, mogu se značajno unaprediti, rekao je Matić i upozorio da se u Srbiji dnevno prema procenama baca dva miliona kilograma hrane dok 2019. godine 480.000 građana nije moglo da obezbedi dovoljno hrane.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Entoni Godfri istakao je da je ideja da se više hrane poklanja umesto da se baca potpuno u skladu sa američkim vrednostima i običajima i podsetio da je jedna od prvih banaka hrane u svetu osnovana upravo u SAD.

On je istakao da je ponosan što je Vlada SAD postala partner Koalicije za dobročinstvo u toj inicijativi.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević rekla je da je bogat samo onaj čovek koji želi i može da pomogne drugima i da na tom principu Srbija stvara bolje i solidarno društvo.

Ona je naglasila da su zahvaljujući angažovanju Vlade u Srbiji stvorili uslovi za sve one koji žele da budu filantropi.

Povodom Nacionalnog dana davanja organizacijama, pojedincima i medijskim kućama uručene su zahvalnice za angažovanje u promovisanju filantropije.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*