Veto Dodika na zaključak Predsedništva BiH o poseti predsednika Crne Gore

Milorad Dodik Foto: Beta/EU/Mauro Bottaro

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović trebalo bi da 2. i 3. marta zvanično poseti BiH, ali je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik stavio veto na tu odluku.

Milorad Dodik Foto: Beta/EU/Mauro Bottaro

Za zaključak da Đukanović dođe u zvaničnu posetu BiH glasali su predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Šefik Džaferović, dok je Dodik glasao pritiv.

Dodik je taj zaključak o poseti Đukanovića proglasio „destruktivnim po vitalni entitetski interes“, saopšteno je posle današnje sednice Predsedništva BiH.

Dodik je stavio veto i na odluku o prihvatanju „Sporazuma o statusu između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o aktivnostima koje provodi Agencija za evropsku graničnu i obalsku stražu na teritoriji Bosne i Hercegovine“.

Kada jedan od članova Predsedništva BiH stavi veto na neki zaključak ili odluku, onda se o tom zaključku ili odluci izjašnjava parlament entiteta iz kojeg je član Predsedništva koji je pokrenuo „zaštitu vitalnog nacionalnog interesa“.

U ovom slučaju, ako Skupština RS u roku od deset dana potvrdi Dodikov veto, zaključak i odluka Predsedništva BiH neće stupiti na snagu.

IZVOR:DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*