Vežbe Južne Koreje i SAD, upozorenje Pjongjangu

SAD i Južna Koreja započele su zajedničke vežbe ratne mornarice u zapadnom Pacifiku, u kojima učestvuju i tri američka nosača aviona, a koje vojni zvaničnici opisuju kao „jasno upozorenje“ Severnoj Koreji.

Četvorodnevne vežbe, koje su počele u vodama kod istočne obale Južne Koreje, održavaju se u vreme azijske turneje američkog predsednika Donalda Trampa kojom dominiraju razgovori o nuklearnoj pretnji Severne Koreje, navodi AP.

Vežbama će se, najverovatnije u ponedeljak, priključiti i tri američke udarne grupe nosača aviona „Ronald Regan“, „Teodor Ruzvelt“ i „Nimic“, saopštio je Generalštab Južne Koreje.

Cilj vežbi je unapređenje kombinovane operacije i vazdušnih udara i prikaz „snažne volje i odlučne vojne spremnosti da se dominantnom silom u slučaju krize porazi svaka provokacija Severne Koreje“, saopštila je južnokorejska vojska.

Ovo je, kako je saopštila Sedma flota mornarice SAD, prvi put od vežbi 2007. godine u blizini Guama da su tri američka nosača aviona zajedno aktivna u zapadnom Pacifiku.

Američki nosači aviona će učestvovati i u odvojenim vežbama, koja počinju sutra, sa tri japanska nosača.

 

Izvor: rts.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*