Vidovdan je simbol srpskog naroda i slobode

TANJUG/ MINISTARSTVO ZA RAD/bs

Ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, kao izaslanik predsednika Srbije, predvodio je danas državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti povodom obeležavanja 631-godišnjice boja na Kosovu.

TANJUG/ MINISTARSTVO ZA RAD/bs

Đorđević je rekao da se polaganjem venaca kod Spomenika kosovskim junacima u centru Kruševca, odaje počast junacima kosovskog boja i da se time podsećamo na slavne dane i na sve što je srpski narod prošao za ovu 631 godinu.

Vidovdan je simbol srpskog naroda i srpstva, simbol slobode, simbol otpora tuđinu. Sa druge strane, predstavlja i simbol hrabrosti, viteštva, slobode i svakako veliki praznik koji se proslavlja u srpskom narodu 631 godinu. Naša dužnost i obaveza je da čuvamo uspomenu na te dane, rekao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, izazovi pred srpskim narodom su veliki.

Verujem u to da će ono što postoji u srpskom narodu, slobodarski duh i želja za slobodom svakako pobediti i da ćemo kao srpski narod opstati i ovde i na Kosovu i Metohiji, kao našoj svetoj zemlji, rekao je ministar, dodavši da se ovim činom upućuje poruka svetu da je Srbija svugde gde je srpski narod.

Venac na Spomenik kosovskim junacima položili su i direktor BIA Bratislav Gašić, delegacije Grada Kruševca i pobratimskog grada Bijeljine, kao i predstavnici brojnih udruženja i organizacija.

Organizator komemorativne svečanosti je Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, u saradnji sa Gradom Kruševcom.

Polaganju venaca prethodila je arhijerejska liturgija u Crkvi Lazarici i litija do Spomenika kosovskim junacima, nakon čega je u kasarni „Car Lazar“ kruševački vladika David Perović osveštao kamen temeljac za crkvu koja se posvećuje knezu Lazaru.

Danas je u Kruševcu, na Trgu Kosturnice, otkriven i osveštan spomenik despotu Stefanu Lazareviću.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*