Vidović: Ubrzano se radi na kreiranju budžeta za narednu godinu

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da se ubrzano radi na kreiranju budžeta za narednu godinu, u kojoj je planirano realno povećanje plata.

Zora VidovićFoto: RTRS

Vidovićeva je rekla za Alternativnu televiziju da će u narednoj sedmici biti određene konture budžeta, te najavila da će nakon što to prođe kroz Vladu uslijediti razgovori sa svim budžetskim korisnicima.

Ona je istakla da se ušlo u realno povećanje plata, koje će u narednoj godini iznositi između 66 i 70 miliona KM, a najavila je i da će sigurno doći do usklađivanja penzija sa rastom plata.

Govoreći o problemu u vezi sa raspodjelom sredstava od indirektnih poreza između Srpske i Federacije BiH, Vidovićeva je rekla da se insistirati da Srpska naplati svoja sredstva.

– Federacija BiH trenutno duguje Republici Srpskoj 55,5 miliona KM, što nije nimalo malo – rekla je Vidovićeva koja smatra da nije normalno da se to završava tužbama.

Ona je napomenula da su na prošlom sastanku Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH dogovorili da će razgovarati premijeri i ministri finansija dva entiteta i dogovoriti se u vezi te raspodjele.

– U suštini mi nemamo šta da se dogovaramo. UIO po zakonu ima obavezu da svaka tri mjeseca utvrđuje koeficijent i oni to rade – rekla je Vidovićeva i pojasnila da FBiH nikada ne glasa za taj koeficijent, a on je stalno veći.

Ona je dodala da će insistirati da se izmijeni zakon da koeficijenti koje izračuna UIO budu automatski primjenjivi, ali smatra da će to biti dosta teško, jer na niovu BiH nije formirana vlast.

Vidovićeva je podsjetila da je Narodna skupština nedavno usvojila rebalans budžeta, jer je prikupljeno više prihoda nego što je planirano, odnosno za 60,6 miliona KM, te izrazila zadovoljstvo ostvarenim direktnim prihodima, dok su indirektni ostvareni sa 93 odsto, što je navela kao loše.

– U velikoj mjeri povećana je disciplina poreskih obveznika. Najveći rast ostvario je porez na dobit od 33 odsto, a porez od igara na sreću je veći za 52 odsto, što je posljedica novog zakona donesenog ove godine – objasnila je Vidovićeva.

Prema njenim riječima, na povećanje direktnih prihoda uticale su mjere koje je preduzela Vlada u smislu smanjenja sive ekonomije i razvijanja svijesti poreskih obveznika da se porez treba i mora plaćati.

Rebalans budžeta je, napomenula je Vidovićeva, usvojen bez amandmana, što je prvi put u istoriji Srpske.

Vidovićeva je rekla da će suficit biti usmjeren na otplatu dugova i na investicije, najviše po lokalnim zajednicama.

Ministar finansija Srpske je ukazala da se obaveze, kada je riječ o stranim i unutrašnjim dugovanjima, izmiruju na vrijeme i da u vezi sa tim nema nikakvih problema.

Ona je izrazila i zadovoljstvo kako je protekla nagradna igra koju je organizovalo Ministarstvo finansija, te navela podatak da je stiglo gotovo dva miliona koverata.

– Osnovna poenta te nagradne igre je bila da se uključe građani. Ohrabrilo nas je što su građani zainteresovani da traže i dobiju račun – istakla je Vidovićeva i najavila da će takve igre biti organizovane i u narednim godinama.

izvor RTRS

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*