Vikend uz izložbe KRAČUN i NADAR

Nadar-sajt

U subotu, 9. novembra u 19.00 sati,  u okviru pratećeg programa izložbe Portret jednog vremena. Fotografije Feliksa Nadara, biće održano predavanjeNadar – nesumnjivi super star! Nikole Ivanovića, istoričara umetnosti i kustosa Galerije.

Kada je jednom prilikom Viktor Igo uputio pismo Nadaru adresirao ga je samo sa „NADAR“, smatrajući da je to više nego dovoljno da pismo do njega stigne, jer „ko ne poznaje Nadara?“. Njegov prijatelj, književnik Anatol Frans zapisao je 1903. godine: „Da smo zadržali moć stvaranja mitskih likova, Nadar bi u Francuskoj bio ono što je Dedal bio među starim Grcima“. Bio je slavna ličnost koja se družila sa slavnim ličnostima. Za ljubitelje balona on je pionir vazduhoplovstva, za ljubitelje naučne fantastike je Vernov Ardan, za ljubitelje crtanog filma tvorac je gospodina Reaka, za ljubitelje fotografije je među najznačajnijim ličnostima. On je uvek i svuda Nadar – nesumnjivi super star!

Nadar-saj tPORTRET JEDNOG VREMENA. FOTOGRAFIJE FELIKSA NADARA

Takođe, subotom i nedeljom u 13.00 i 17.00 održavaju se kustoska tumačenja izložbe.

Izložba je otvorena do 17. novembra 2019. godine.

 

Izložba KRAČUN svečano je otvorena za Dan Galerije Matice srpske, a tokom njenog trajanja priređuje se bogat prateći program u vidu predavanja, stručnih tumačenja, kao i radionica za decu. Ovog vikenda posetioce očekuje:

 

U petak, 8. novembra u 19.00 sati biće održano predavanjePrimena savremenih tehnologija u očuvanju kulturnog nasleđa na primeru izložbe KRAČUN prof. dr Ratka Obradovića i Isidore Đurić sa Katedre za računarsku grafiku Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Uz izlaganje Kračunovih dela, među kojima je i jedan broj do sada retko izlaganih, na izložbi su prvi put primenom savremenih tehnologija kao što su 3D digitalizacija i AR aplikacija (augmented reality) prezentovane i dve ikonostasne celine ‒ u Sabornoj crkvi Svetog Nikole u Sremskim Karlovcima (1780‒1781) i u crkvi Svetog arhiđakona Stefana u Sremskoj Mitrovici (1775), koje i predstavljaju njegova najzrelija umetnička ostvarenja. Multimedijalna prezentacija ikonostasa obuhvata dva tipa aplikacije, koje omogućavaju interakciju sa digitalizovanim 3D modelima ikonostasa. Ikonostasi su digitalizovani metodom fotogrametrije, dok se njihova virtuelna reprezentacija zasniva na tehnologijama proširene realnosti (augmented reality) i veb dizajna. Posetioci će na predavanju imati priliku da detaljnije čuju o ovom segmentu izložbe, koji je kreiran je zahvaljujući saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka i Vojvođanskom bankom – OTP grupa.

 

Za najmlađe posetioce 9. novembaraod 11.00 do 12.30 sati u Galeriji će u okviru programa izložbe biti organizovana kreativna radionicaKuće u kojima „stanuje“ vera. U našoj zemlji nalaze se brojne crkve i manastiri koji danas predstavljaju važno kulturno nasleđe, a u nekima od njih stvarao je i Teodor Kračun. Posmatranjem različitih crkava, kako spoljašnjosti, tako i unutrašnjosti, razgovaraćemo sa decom o arhitekturi, slikanju fresaka, ikonostasima i svemu što čini jednu ovakvu „kuću”. Zamišljajući da su arhitekte, mališani će skicirati i obojiti crkvu kakvu bi oni voleli da izgrade.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*