Vinogradi puni sezonskih radnika

Pune ruke posla u „Rubinovim“ plantažama na Karađorđevom brdu iznad Paraćina gde se privodi kraju berba.

NA 82 hektara vinograda kruševačke firme „Rubin“, na Karađorđevom brdu iznad Paraćina, sezonci ovih dana imaju pune ruke posla. Vinova loza se orezuje, krati i vraća u špalir, kako to stručno kaže rukovodilac plantaže diplomirani inženjer poljoprivrede Vladimir Čolović.

Sezonski radnici su u vinogradu praktično svakog dana, od rezidbe do berbe, dok ostali radnici „Rubina“ rade na zaštiti loze i međurednoj obradi. Taj posao bi trebalo da se završi do početka jula, a zatim sledi uklanjanje viška zelene mase sa čokota, što takođe zahteva manuelni rad.

– Ovi poslovi trajaće do početka berbe. Ako vrućine nastave, a prognoza je baš takva, berba će početi već polovinom avgusta. Vremenski uslovi, zasad, odgovaraju grožđu, zbog sunca vuče više šećera i daće bolji kvalitet, pa se možemo nadati i rekordnom rodu ove sezone – zadovoljno ističe Čolović.

Na ovoj plantaži iznad Paraćina zastupljene su četiri sorte grožđa. Najviše je pod frankovkom – više od polovine vinograda – 46,8 hektara, merlo je na 24 hektara, belo grožđe rkaciteli na 10, dok je najmanje pod sortom game – 1,2 hektara. Zemljište na Karađorđevom brdu je smonica i malo je teže za obradu, ali zato daje dobar kvalitet grožđa. Najviše odgovara sorti frankovka, čiji je prinos prošle sezone bio preko 10 tona po hektaru.

– Sve ove sorte na smonici mogu da izvuku najbolje iz sebe, što se pokazalo i prethodnih godina. Sav rod nakon berbe pakujem transportujemo kamionom i do Kruševca na dalju preradu – rezimira Čolović.

izvor: novosti.rs / Z. RAŠIĆ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*