Više od 70 aviona prebacuje ruske snage u Kazahstan

MOSKVA: Više od 70 aviona Il-76 i pet aviona An-124 prebacuju u Kazahstan jedinice ruskog kontingenta u okviru snaga ODKB, saopštio je predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.
Rusija je na mesec dana zatvorila za plovidbu deo Belog mora Foto flickr.com
Foto: Rusija je na mesec dana zatvorila za plovidbu deo Belog mora Foto flickr.com

Vazdušna grupa koju je formiralo Ministarstvo odbrane Rusije 24 sata dnevno prebacuje jedinice ruskog kontingenta mirovnih snaga ODKB u Kazahstan, rekao je Konašenkov, prenosi RIA Novosti.

Istovremeno, Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske mirovne snage pomogle snagama bezbednosti Kazahstana da preuzmu potpunu kontrolu nad aerodromom u Almatiju.

Ranije je saopšteno da će ruski mirovnjaci čuvati vladine zgrade i pomagati vojsci Kazahstana u održavanju reda.

Gruško: Gde je ruski vojnik, tamo je mir

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško ocenio je da bi bilo dobro kada bi Zapad priznao mirovnu ulogu Rusije u rešavanju sukoba u Kazahstanu.

Gruško je, komentarišući izjavu šefa diplomatije EU Žozepa Borelja da pomoć ODKB Kazahstanu „budi sećanja na situacije koje treba izbegavati“, za RIA Novosti rekao da je Borelj u pravu da treba izbegavati, kako je naveo, „situacije pružanja vojne pomoći kao što su humanitarno bombardovanje Jugoslavije, invazija na Irak, operacija u Libiji, pokušaji rasparčavanja Sirije“.

Gruško smatra da bi bilo dobro kada bi, konačno, Zapad prepoznao ono što je, prema njegovom mišljenju, očigledno – Rusija je zaustavljala sukobe i vraćala ih u tokove mirnog političkog rešavanja, prenosi RIA Novosti.

Gde je ruski vojnik, tamo je mir, rekao je Gruško.

On ocenjuje da je Borelj u svojoj izjavi „očigledno mislio na to da je potrebno sprečiti odluka o raspoređivanju vojne misije EU za obuku u Ukrajini“.

Svakako, svaka pomoć režimu koji grubo i nekažnjeno krši obaveze za mirno rešavanje unutrašnjeg ukrajinskog sukoba, mora biti odmah prekinuta, istakao je Gruško.

Borelj je juče rekao da je EU spremna da pruži podršku u rešavanju krize u Kazahstanu i ocenio da je ruska vojna intervencija u Kazahstanu „vratila sećanja na situacije koje treba izbegavati“.

 

 

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*