Više se neće plaćati taksa za oglašavanje gubitka lične karte

Foto: 021.rs

Vlada Srbije utvrdila je na sednici Predlog zakona o igrama na sreću, kojim se ta oblast usaglašava sa međunarodnim standardima, a donela je odluke i o lečenju, ličnim kartama i kulturi.

Kako je saopšteno, donošenjem novog zakona o igrama na sreću stvoriće se neophodni uslovi za napredniji sistema nadzora, efikasnije prikupljanje budžetskih prihoda i smanjenje sive ekonomije. Novim zakonom će se povećati društvena odgovornost priređivača igara na sreću i unaprediti zakonski okvir za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma.
Foto: 021.rs
Kako se navodi u saopštenju Vlade, da bi se ostvarili ti ciljevi, nužno je uspostavljanje elektronskog sistema nadzora i praćenje prometa priređivača igara na sreću u realnom vremenu, kao i mogućnost elektronske razmene podataka priređivača i softverskog rešenja Uprave za igre na sreću.
Vlada je donela i odluku da se ove godine za lečenje obolelih od retkih bolesti obezbedi 2.400.000.000 dinara.
Ta sredstva biće upotrebljena za lečenje obolelih koji su već na terapiji, kao i za lekove namenjene pacijentima koji započinju terapiju, a za koje je Republička stručna komisija za retke bolesti donela odluku da je njihovo lečenje neophodno i prioritetno.
Na sednici je utvrđen i predlog izmena Zakona o ličnoj karti. Jedna od najvažnijih izmena je da građanin, ukoliko izgubi ličnu kartu ili mu je neko ukrade, više ne plaća taksu za oglašavanje u Službenom glasniku, već MUP rešenje o proglašenju lične karte nevažećom oglašava na svojoj zvaničnoj veb prezentaciji.
Članovi Vlade usvojili su i Uredbu o bližim uslovima i načinu dodele priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina. Doneta je odluka da status spomenika kulture dobiju Državna hipotekarna banka u Valjevu, Crkva Vaznesenja u Zminjaku i Crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Ohridu.
Autor: Beta

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*