Viši sud u Nišu izrekao kaznu od 30 godina za svirepo ubustvo starice

Viši sud u Nišu osudio je danas Vladana Grahovca (28) iz Raške na 30 godina zatvora zbog teškog ubistva Nišlijke Jelice Tatarovski (82) koje je počinio na svirep način i iz koristoljublja.

Grahovac, koga mediji predstavljaju kao ikonopisca, je u noći između 31. avgusta i 1. septembra 2019. godine, staricu Tatarovski 26 puta izbo nožem i osam puta udario čekićem, a posle toga je opljačkao i uzeo 760 evra.

Prema veštačenju, nanošenje smrtonosnih povreda žrtvi trajalo je najmanje deset do petnaest minuta, a po svemu sudeći i duže, pri čemu je ona “trepela veliki intezitet straha i bolova”.

Ona je ubicu pustila u stan jer ga je poznavala, pošto je dok je studirao stomatologiju stanovao u njenoj zgradi.

Sudija Višeg suda Mirko Drašković je obrazlažući presudu rekao da nije prihvaćen predlog tužilaštva da se Grahovcu izrekne maksimalna kazna zatvora od 40 godina koja je važila u vreme izvršenja dela jer je uzeta u obzir olakšavajuća okolnost da je on pokazao kajanje za zločin.

Drašković je kazao da kazna od 30 godina nije manifestacija sile i moći suda, već snažan odgovor pravde na smrt nemoćne i nedužne žene.

On je dodao da je Grahovac u vreme izvršenja zločina bio uračunljiv, što su potvrdili i nalazi Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu, a i njegovo ponašanje nakon zločina, kada je otišao u Klinički centar da potraži pomoć, a potom na autobusku stanicu, odakle je otputovao za Beograd, gde je kasnije otkriven.

Grahovac je prethodno rekao da je kriv jer “forenzičke dokaze ne može da ospori”, ali da se, kako je kazao, ubistva ne seća jer je pomešao velike količine alkohola i droge koja izaziva agresiju.

On je kazao da se kaje i da sebi nikada neće moći da oprosti ono što je uradio, a da bi eutanazija bila jedini prava kazna za njega. Dodao je da je u detinjstvu bio brutalno prebijan i silovan, zbog čega se kasnije odao alkoholu, drogama i prostituciji.

Unuka ubijene starice Maja Marković izjavila je da porodica nije zadovoljna izrečenom kaznom i da očekuje da će tužilaštvo u žalbi ponovo zatražiti maksimanu kaznu, mada ni ona nije dovoljna za ovako svirepo ubistvo.

U presudi je navedeno da će osuđenom biti oduzeto 760 evra, kao i nož kojim je ubio staricu, a moraće da plati 600.000 dinara za sudske troškove.

 

 

IZVOR:DANAS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*