Višković: Pomoć za Kostajnicu – dokaz iskrenog prijateljstva

Predjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je pomoć Pokrajinske vlade Vojvodine koja će danas biti uručena građanima Kostajnice u građevinskom materijalu vrednom 100.000 evra dokaz da je ova pokrajina iskren prijatelj na kojeg se Srpska može osloniti u kriznim situacijama.
Sastanak Višković - Mirović - Foto: RTRS

Sastanak Višković – MirovićFoto: RTRS

Višković je nakon sastanka sa predsednikom Pokrajinske vlade Vojvodine Igorom Mirovićem u Banjaluci istakao značaj ove podrške, te zahvalio na pomoći koja će dobro doći ugroženim porodicama za sanaciju posledica razornog zemljotresa koji je zadesio ovu opštinu.

On je naveo da je Mirović izrazio spremnost da Vojvodina pomogne građanima Srpske i na druge načine, ukoliko bude potrebe.

Višković je rekao da je na sastanku bilo reči o intenziviranju saradnje kada je reč o apliciranju pristupnim fondovima EU, te da institucije Srpske treba da iskoriste iskustva Vlade Vojvodine na tom polju.

– Pre svega, reč je o prekograničnoj saradnji i povlačenju sredstava iz EU fondova u vezi sa prekograničnom saradnjom, a značajna je i saradnja u oblasti visokog obrazovanja, zdravstva, sporta, kulture i svih drugih oblasti – rekao je Višković.

On je podsetio da je pre godinu dana, zahvaljujući Miroviću, došlo do povezivanja privrednih komora Srpske i Vojvodine sa krajnjim ciljem da se privrednicima iz Srpske omogući da sa privrednicima iz Vojvodine učestvuju na sajmovima u Srbiji, ali i širom Evrope.

– Na tim sajmovima predstavnici Privredne komore Vojvodine imaju izuzetno veliko prisustvo. Želimo da iskoristimo i tu priliku da i naše firme iz Srpske mogu da se, uz manje troškove i relativno povoljnije, pojave na međunarodnim sajmovima – rekao je Višković.

On je dodao da je sa Mirovićem razgovarao i o saradnji u oblasti informacionih tehnologija, te načinima da se iskoriste dragocena iskustva Vojvodine u toj oblasti.

– Naše resorno ministarstvo će iskoristiti resurse Vojvodine i Novog Sada, kao jednog od najvećih IT centara u Srbiji, ali i u regionu, da bi Banjaluka i druge lokalne zajednice napravile bum u tom delu privrednog razvoja – rekao je Višković.

Prema njegovim rečima, razgovarano je i o poslovnim zonama u pograničnom pojasu Srpske sa Srbijom, te kako da se u narednom periodu ponude uslovi jedne i druge strane za eventualne zainteresovane ulagače.

On je dodao da je cilj da potencijalni ulagači imaju što povoljnije uslove za otvaranje svojih proizvodnih pogona u Srpskoj i tako ostvaruju određenu vrstu dobiti, a da Srpska zaposli što veći broj građana.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*