Vlada Australije: Nismo dali garancije Đokoviću, i ako ga sud oslobodi opet ga možemo staviti u pritvor

epa09673953 A supporter of Serbian tennis player Novak Djokovic holds a photo during a protest of support in Belgrade, Serbia, 08 January 2022. Tennis world number one Novak Djokovic, currently staying at a hotel-turned-detention-center in Melbourne, is fighting his visa cancellation and pending deportation in a Federal Court challenge after his visa was revoked upon landing in Australia. EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
SIDNEJ –

Vlada Australije nije dala garancije najboljem teniseru sveta Novaku Đokoviću da će biti prihvaćeno medicinsko izuzeće za ulazak u Australiju bez vakcinacije protiv korona virusa, naveli su vladini advokati u podnesku, prenosi Rojters.

Đokovićev pravni tim saopštio je da je srpski igrač imao procenu Ministarstva unutrašnjih poslova da ispunjava uslove za ulazak u zemlju bez karantina.

Međutim, vladin podnesak, objavljen kasno u nedelju uveče po lokalnom vremenu, kaže da mejl ministarstva nije bio garancija „da će njegovo takozvano ‘medicinsko izuzeće’ biti prihvaćeno“ i da bi njegovi navodi mogli biti ispitani i verifikovani po njegovom dolasku.

djokovic,australija

Izvor: EPA(ANDREJ CUKIC)

U podnesku vlade takođe je osporen Đokovićev zahtev za medicinsko izuzeće od australijskih zahteva za vakcinaciju na osnovu toga što je sredinom decembra zaražen korona virusom.

„Nema sugestije da je podnosilac predstavke imao „akutnu tešku medicinsku bolest“ u decembru 2021. Sve što je rekao je da je bio pozitivan na KOVID-19“, navodi se u vladinom podnesku.

Novinar Njujork Tajmsa Ben Rotenberg izdvojio je i to da se u podnesku vlade Australije od 13 strana govori i o mogućnosti da Đoković ponovo bude priveden, čak i u slučaju da dobije na sudu.

australija,djokovic

Izvor: EPA(ANDREJ CUKIC)

„Ako sud donese odluku da se optuženi pusti iz karantina na slobodu, mi i dalje možemo da ga stavimo u pritvor, bez obzira na odluku suda. Odluka suda da bude pušten na slobodu, ne garantuje da ga vlasti Komonvelta neće opet privesti“, navodi se u podnesku Vlade, čije je delove Rotenberg objavio na Tviteru.

Đoković se već peti dana nalazi u hotelu za migrante u Melburnu nakon što mu je Australija poništila vizu za boravak u zemlji zbog navodno neispunjavanja uslova.

Večeras u ponoć po našem vremenu, sud u Australiji slušaće Novaka Đokovića i tim ministarke unutrašnjih poslova Karen Endrjuz, kada će biti poznato da li će najbolji teniser sveta braniti titulu osvojenu prošle godine ili će morati da napusti zemlju.

 

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*