Vlada ograničila visinu cena osnovnih životnih namirnica

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica: šećep kristal u pakovanju od jednog kilograma, brašno tip T- 400 glatko, u pakovanju do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, brašno tip T-500 u pakovanju do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, jestivo suncokretovo ylje u pakovanju od jednog litra, svinjsko meso – but i UXT mleko sa 2,8 procenata mlečne masti u pakovanju od jednog litra, u cilju dalje zaštite tržišta, odnosno sprečavanja deformacija u formiranju cena navedenih roba, koje su izuzetno važne za snadbevanje potrošača, a naročito siromašnijih socijalnih kategorija.

Uredbom, koja će se primenjivati u trajanju od 90 dana, ograničavaju se proizvođačke cene i cene u trgovini na veliko i malo navedenih namirnica, tako da ne prelaze nivo cena tih proizvoda na dan 15. novembra 2021. godine.

Vlada ograničila visinu cena osnovnih životnih namirnica

 

Na sednici je usvojen Program upravljanja otpadom u Republici Srbiji za period 2022 – 2031. godine, kojim se utvrđuju strateški ciljevi u ovoj oblasti, omogućava smanjenje štetnog uticaja na životnu sredinu i klimatske promene i omogućava ostvarivanje preduslova za korišćenje otpada u cirkularnoj ekonomiji. Programom je, u narednom periodu, predviđeno i usvajanje Akcionoga plana za period od 2022. do 2024. godine.

U okviru pregovora za pristupanje Evropskoj uniji, Republika Srbija je kroz Poglavlje 27 započela proces uspostavljanja sistema upravljanja otpadom i njegovog prilagođavanja regulativi Evropske unije.

 

Imajući u vidu da je finansijska podrška turističkoj privredi u proteklom periodu imala pozitivne efekte na razvoj i unapređenje srpskog turizma, usvojena je Uredba o uslovima i načinu dodele korišćenja kreditnih sredstava za podsticanje kvaliteta turističke ponude.

Sredstva su namenjena za projekte fizičkih i lica i privrednih društava u ovoj oblasti, a koji se odnose na izgradnju, uređenje i rekonstrukciju hotelskih i drugih smeštajnih kapaciteta, restorana i objekata sportsko-rekreativnog i zabavnog sadržaja, restauraciju ruralnih objekata i njihovo pretvaranje u turističke kapacitete, unapređenje marketinga, kao i izgradnju turističke infrastrukture. Kvalifikovanje projekata vršiće Fond za razvoj Republike Srbije.

 

Članovi vlade usvojili su Uredbu o utvrđivanju Programa finansiranja projekata od javnog interesa koje realizuju udruženja sa teritorija izrazito nedovoljno razvijenih opština (jedinica lokalne samouprave iz četvrte grupe) u 2022. godini. U cilju realizacije ovog Programa, Vlade Srbije opredelila je 15.000.000 dinara za projekte iz oblasti zapošljavanja, kulture, bezbednosti, životne sredine, zdravlja, rodne ravnopravnosti i socijalnih pitanja.

 

U cilju institucionalne podrške i jačanju kapaciteta regionalnih institucija u kontekstu sprovođenja regionalne politike, na sednici je usvojena i Uredba o utvrđivanju Programa podrške akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama u 2022. godini. Program predviđa finansijsku podršku regionalnom razvoju i jačanje kapaciteta jedinica lokalnih samouprava i akreditovanih regionalnih razvojnih agencija (ARRA), kao i potencijalnih i postojećih privrednih subjekata. Takođe, pruža podršku povezivanju svih subjekata regionalnog razvoja na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou u cilju sprovođenja politike regionalnog razvoja.

 

Članovi vlade doneli su odluku o obrazovanju Nacionalnog komiteta za obezbeđivanje u vazduhoplovstvu čiji su zadaci davanje preporuka za usklađivanje delovanja nadležnih organa koji sprovode mere i postupke obezbeđivanja u vazduhoplovstvu, utvrđene Nacionalnim programom iz ove oblasti, kao i analiza, sprovođenje mera i davanje preporuka za usklađivanje programa sa informacijama o novim opasnostima, tehnologijama i tehnikom.

 

 

 

 

Beograd,

  1. januar 2022. godine

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*