Vlada utvrdila predlog o skraćenju mandata Skupštine Crne Gore

Krivokapić: Izbori su jedini način za razrešenje političke krize.- „Koalicija „Crno na belo” da vrati mandat građanima, poručuju iz Krivokapićegov kabineta

Skupština Crne Gore (Video isečak)

PODGORICA – Vlada Crne Gore na današnjoj sednici utvrdila je predlog odluke o skraćenju mandata Skupštine Crne Gore, prenose crnogorski mediji.

Za predstavnike Vlade koji će učestvovati u radu Skupštine i njenih radnih tela prilikom razmatranja predloga ove odluke određeni su Zravko Krivokapić predsednik Vlade i Jakov Milatović ministar ekonomskog razvoja.

Na predlog premijera Zdravka Krivokapića crnogorska vlada na elektronskoj sednici donela je odluku o skraćenju mandata Skupštini Crne Gore.

Prema Ustavu Crne Gore, Skupštini mandat može prestati pre vremena – skraćenjem mandata ili njenim raspuštanjem.

Predlog za skraćenje mogu podneti predsednik Crne Gore, vlada ili najmanje 25 poslanika, a odluka o skraćenju mandata donosi se većinom glasova svih poslanika.

 

Krivokapić: Izbori su jedini način za razrešenje političke krize

Izbori su jedini način za razrešenje najteže političke krize u novijoj istoriji, napisao je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić posle sednice Vlade sa koje je upućen predlog za skraćenje mandata Skupštine Crne Gore.

„Nakon jasno iskazane namere da URA, DPS i njegovi sateliti, na neustavan način izaberu novu manjinsku vladu, postaje jasno da su novi izbori jedini način za razrešenje najteže političke krize u novijoj istoriji, koju su nam priredili „avangardni” hazarderi”, napisao je Krivokapić na Tviteru.

Koalicija „Crno na bijelo“ predložila je formiranje manjinske vlade i podnela zahtev za glasanje o nepoverenju Krivokapićeve vlade. Kao odgovor na to, Vlada je, na predlog premijera Krivokapića podnela predlog za skraćenje mandata Skupštine,

 

Koalicija „Crno na belo” da vrati mandat građanima

PODGORICA – Kabinet crnogorskog premijera saopštio je danas da koalicija Crno na Bijelo Dritana Abazovića treba da vrati mandat građanima i da na izborima proveri poverenje građana.

Povodom aktuelne političke situacije, u saopštenju Kabineta premijera Zdravka Krivokapića se poručuje da oni koji ruše vladu potenciraju političku, ustavnu i ekonomsku nestabilnost, a javno sve te akcije predstavljaju avangardnom evolucijom.

To, kažu, može samo neko ko je dužan prema poraženom režimu DPS Mila Đukanovića.

„Uz sve to, pozivajući se na legitimitet, dok u DPS-ovskom maniru planirate ustavni puč, dovoljno govori koliko je ucena velika i koliko se nalogodavcima žuri. Sada je tek jasnija i Đukanovićeva aluzija na koga je mislio kada je tvrdio da se će se, po dogovoru, inicijativa za nepoverenje vlade opet formalizovati”, navodi se u saopštenju i poručuje:

„Kad ste već toliko opterećeni brigom da je neko vezan za fotelju, imate priliku da javno demonstrirate kako vi niste time opterećeni, tako što ćemo vratiti mandat, a zatim i na izborima konsultovati građane Crne Gore”.

Navode da su, međutim, nastojanja onih koji ruše vladu ipak usmerena na ustavni puč, što govori, kako ističu, „da ste apsolutno svesni šta građani misle o vašoj avangardnoj ulozi”.

U saopštenju Kabineta se, između ostalog, navodi da se „kula neistina koja je bila osnov za konstrukciju manjinske vlade, urušava do temelja”.

„Agresivna propaganda, da međunarodna zajednica navodno stoji iza ovog neozbiljnog projekta, ispostavlja se kao netačna. Očigledno je da su inicijatori ovog pokušaja, uporno i duže vreme, širili netačne informacije ambasadama i drugim relevantnim međunarodnim adresama, dok su u punom kapacitetu participirali u radu aktuelne vlade i isticali ga kao funkcionalno i najbolje rešenje tranzicionog perioda na evropskom putu”, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Ukazuje se da su se ,takođe, istovremeno i javno hvalili ekonomski rezultatima i reformom „Evropa sad”, koja donosi veće plate i bolji standard građana, što je rezultat rada njihovih kolega.

„Sada su na istoj strani sa onima koji bolje uslove života građana nisu hteli, nego su program osporavali, čime ugrožavaju ekonomske reforme”.

U prilog tome kako funkcioniše Memorandum i njegovi potpisnici ukazuju, da je vidljivo na nekoliko primera – od glasanja za budžet do potpisivanja inicijative poslanika za izglasavanje nepoverenja aktuelnoj vladi.

„ Kakva je perspektiva i kako bi ovaj eksperiment funkcionisao kroz Izvršnu vlast, uz kontrolu i podršku DPS-a, ne treba se dalje osvrtati”, navodi se u saopštenju i dodaje:

„Težiti da u predvorju implementacije programa ‘Evropa sad’, političke inicijative, saveze i dalju sudbinu gradite sa onima koji su taj projekat javno osporavali i na kraju glasali protiv istog, može samo neko ko nije ni malo odgovoran prema građanima Crne Gore”, stoji u saopštenju iz Krivokapićevog kabineta, prenosi Tanjug.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*